Κυριακή 19/05/2024

Αγήνωρ: Το πρώτο ελληνικό σκάφος ειδικών επιχειρήσεων

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Το πρώτο ελληνικό σκάφος ειδικών επιχειρήσεων “Αγήνωρ” (Agenor) ετοιμάζεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό τις επόμενες εβδομάδες από τα Ελληνικά Ναυπηγεία, σύμφωνα με άρθρο στο έγκυρο www.janes.com που υπογράφει ο κ. Δημήτρης Μητσόπουλος (aka D__Mitch).

Η λέξη αγήνωρ είναι σύνθετη λέξη από το άγαν (θαυμασμός) και ανήρ (αρσενικό, ο άνδρας) και σημαίνει ανδρείος, ηρωικός, μεγαλοπρεπής, πείσμων.

Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου “Αγήνωρ”: Οι αποστολές

Το σκάφος ανορθόδοξου πόλεμου «ΑΓΗΝΩΡ» θα μπορεί να αναλάβει τις παρακάτω αποστολές:

  1. Διείσδυσης και Απαγκίστρωσης Ειδικών Δυνάμεων (Insertion and Extraction of Special Operations Forces).
  2. Αναχαίτισης και Παράκτιας Περιπολίας (Interdiction and Coastal Patrol).
  3. Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue).

Τα χαρακτηριστικά του Σκάφους Ειδικών Επιχειρήσεων “Αγήνωρ”

Τα κύρια χαρακτηριστικά του πρωτότυπου σκάφους ΑΓΗΝΩΡ έχουν ως εξής:

  • Μήκος ολικό: 17,60 m.
  • Πλάτος ολικό: 4,20 m.
  • Βύθισμα: 0,95 m
  • Εκτόπισμα πλήρους φόρτου: 22 tonnes.
  • Ωφέλιμο μεταβλητό φορτίο: 4,5 tonnes

Η μέγιστη ταχύτητα του σε κατάσταση πλήρους φόρτου και κατάσταση θαλάσσης 1 (sea state 1) θα είναι άνω των 45 knots στη μέγιστη συνεχή ισχύ των μηχανών (MCR maximum continuous rating) MAN V8 1.200 ίππων.

Το σκάφος ανορθοδόξου πολέμου ΑΓΗΝΩΡ θα επιχειρεί σε κατάσταση θαλάσσης 4 (sea state 4).

Η ακτίνα ενεργείας του σκάφους στους 35 knots θα είναι 350 nm.

Το σκάφος «Αγήνωρ» έχει γάστρα ολισθακάτου με μεγάλη γωνία ανύψωσης και καινοτόμα χαρακτηριστικά (planing craft with deep V hull).

Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου “Αγήνωρ”: Το ιστορικό

Το σκάφος ειδικών επιχειρήσεων, κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το Πολεμικό Ναυτικό. Η σχετική σύμβαση ανατέθηκε τον Μάιο 2019 στην NAVINCO..

Στις 6 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια των μηνιαίων παρουσιάσεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας, διάλεξη με θέμα: «Ανάδειξη της Ελληνικής Μελέτης / Σχεδίασης και Κατασκευής του Σκάφους “ΑΓΗΝΩΡ”», με ομιλητές τους Αναστάσιο Κυπριάνη, Μηχανολόγο Μηχανικό (ΕΜΠ) και Παναγιώτη Αλούρδα, Ναυπηγό Μηχανολόγο (MIT).

Ο κ. Κυπριάνης αναφέρθηκε στην προετοιμασία των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για το Έργο, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των διεργασιών κατασκευών Αλουμινίου, την οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας και την Διασφάλιση Ποιότητας.

Με την σειρά του ο κ. Αλούρδας τόνισε ότι το πρωτότυπο ταχύπλοο σκάφος «Αγήνωρ» είναι ένα σκάφος υψηλών επιδόσεων κατασκευασμένο από αλουμίνιο.

Στις 30 Ιουνίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των «Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο ναυπήγησης του Σκάφους Ανορθοδόξου Πολέμου «ΑΓΗΝΩΡ».

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ