Σάββατο 27/04/2024

Νίκος Δένδιας: Πώληση F-4E, F-16 Block 30, Mirage 2000-5 και αγορά Rafale, F-35 Block 4 στην Ατζέντα 2030

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τι μάθαμε από τη συνέντευξη του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στον ΑΝΤ1 για την Ατζέντα 2030 των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προχώρησε σε αποκαλύψεις κατά τη συνέντευξή του στην εκπομπή “Αρένα” του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και στη δημοσιογράφο, Μαρία Αναστασοπούλου.

Τα εξοπλιστικά νέα που αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας αφορούσαν στην Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς. Αναφέρθηκε επίσης, στη στρατιωτική θητεία και το ποσοστό στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με γυναίκες.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι θα αναζητηθεί αγοραστής για τα F-16 Block 30, τα Mirage 2000-5 και τα F-4E Phantom, και εάν δεν βρεθεί αγοραστής για τα F-4E αυτά “πρέπει να αποσυρθούν”. Σκοπός είναι ομογενοποιηθεί ο στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς “έχουμε «ένα κάρο» τύπους αεροπλάνων”. Σημειώνεται ότι, το 2024 η Νότια Κορέα έχει προγραμματίσει να αποσύρει τα δικά της F-4. Όταν τα αποσύρει και η Ελλάδα, μοναδικοί χρήστες των F-4 στον κόσμο θα είναι η Τουρκία και το Ιράν.

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε επίσης ότι, πρέπει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 να αναβαθμιστούν στην έκδοση Viper και να αγορασθούν άλλα 6 Rafale ώστε να φτάσουμε συνολικά τα 30.

Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι, η Ελλάδα επιθυμεί να αγοράσει τα F-35 Block 4 “δηλαδή αυτήν που δεν έχει πετάξει ακόμη και που θα έχει θεραπεύσει όλες τις παιδικές ασθένειες”. Σημείωσε ότι, τα F-35 δεν “είναι πολύ πιο ακριβά από τα Rafale”.

Αναφερόμενος στο Στρατό Ξηράς και στα όσα έμαθε στη Φιλανδία, ο Υπουργός είπε το drone είναι απαραίτητο ιδιαίτερα στα μικρά κλιμάκια.

“Κάθε λόχος του φιλανδικού στρατού έχει περίπου 100 drones. Κι αν μερικά χαθούν αναπληρώνονται, θεωρούνται δηλαδή όπως και οι σφαίρες, αναλώσιμο υλικό. Εμείς δεν έχουμε καν τη σύλληψη του ότι κάθε μικρή μονάδα, κάθε διμοιρία, πρέπει να έχει drones μαζί της. Πρέπει να πάμε σε άλλη εποχή, στην εποχή των έξυπνων λύσεων και των μεγάλων δυνατοτήτων. Και πρέπει να το καταφέρουμε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα”, είπε.

Αναφορικά με το ποσοστό στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με γυναίκες (Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ) είναι “το 15% περίπου ίσως και παραπάνω, κοντά στο 17%.”

Τέλος, δήλωσε ότι η στρατιωτική θητεία είναι αρκετά μικρή και δεν χρειάζεται περαιτέρω μείωση.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ