Κυριακή 28/04/2024

Οπλοκατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία Στρατιωτικών εκτός Στρατοπέδων (ΦΕΚ 3428/2022)

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ 3428/2022 που αφορά στην οπλοκατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία προσωπικού των Στρατιωτικών εκτός Στρατοπέδων.

Με το εν λόγω ΦΕΚ στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) επιτρέπεται η οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία για την εκπλήρωση συγκεκριμένων αποστολών, πέραν της φύλαξης στρατοπέδων, ζωτικών χώρων και εγκαταστάσεων από τα όργανα υπηρεσίας, τα τμήματα φυλακής ή ασφάλειας και τα στρατονομικά όργανα.

Με το ΦΕΚ 3428/2022 επιτρέπεται η οπλοκατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία Στρατιωτικών και εκτός Στρατοπέδων
Με το ΦΕΚ 3428/2022 επιτρέπεται η οπλοκατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία Στρατιωτικών και εκτός Στρατοπέδων

Οι αποστολές κατά τις οποίες επιτρέπεται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων η οπλοκατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία είναι η συνοδεία και προστασία υψηλών προσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ έως το επίπεδο των διοικητών μειζόνων διοικήσεων εντός και εκτός στρατιωτικών χώρων, καθώς και η συνοδεία χρηματαποστολών, υλικών και μέσων στρατιωτικού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται εκτός στρατιωτικών χώρων, μέσω της παρουσίας και δράσης ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού.

Το προσωπικό, για την εκπλήρωση των αποστολών, εφοδιάζεται με υπηρεσιακό πυροβόλο όπλο για χρήση αποκλειστικά για την εκπλήρωση των ανωτέρω αποστολών, κατόπιν άδειας που χορηγείται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Οι Διευθύνσεις Ασφάλειας των ΓΕ καταρτίζουν κατ’ έτος πρόγραμμα εκπαίδευσης του ενδιαφερόμενου προσωπικού για χορήγηση της άδειας του άρθρου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις των ΓΕ και, εφόσον απαιτείται, την ΕΛΑΣ.

Η εν λόγω εκπαίδευση είναι θεωρητική και πρακτική και περιλαμβάνει αφενός τα αντικείμενα της οπλοτεχνικής και της σκοποβολής, καθώς και της ανάπτυξης δεξιοτήτων χειρισμού έκτακτων καταστάσεων σχετικών με τις αποστολές, αφετέρου την επαρκή κατάρτιση όσον αφορά στα πρότυπα και τους κανόνες εμπλοκής προσώπων που φέρουν και χρησιμοποιούν πυροβόλο όπλο.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, ο αρμόδιος φορέας συντάσσει για κάθε εκπαιδευόμενο ειδικό έντυπο αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει μετρήσιμους δείκτες και συνίσταται στην καταγραφή και βαθμολόγηση των ατομικών του επιδόσεων. Με βάση το παραπάνω έντυπο και τα υποβληθέντα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων, οι Διευθύνσεις Ασφάλειας των ΓΕ εκδίδουν πόρισμα αναφορικά με την καταλληλότητά τους να κατέχουν, να φέρουν και να χρησιμοποιούν όπλο.

Το προσωπικό, στο οποίο έχει χορηγηθεί η άδεια, επαναλαμβάνει υποχρεωτικά την εν λόγω εκπαίδευση τουλάχιστον δύο φορές κατ’ έτος.

Κατά την εκπλήρωση των ως άνω αποστολών παρέχεται υποστήριξη, εφόσον απαιτείται, από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) στο πλαίσιο της αποστολής της.

Για την εφαρμογή του ΦΕΚ 3428/2022 ισχύουν οι παρακάτω ορισμοί:

Προσωπικό είναι το σύνολο του εν ενεργεία στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ, πλην αυτού που εκπληρώνει στρατεύσιμη ή εφεδρική στρατιωτική υποχρέωση.

Στρατιωτικός χώρος είναι κάθε στρατιωτική, ναυτική και αεροπορική εγκατάσταση καθώς και κάθε χώρος που χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς. Στην έννοια του στρατιωτικού χώρου περιλαμβάνονται ιδίως στρατόπεδα, πεδία βολών και ασκήσεων, στρατιωτικές μονάδες, στρατιωτικές υπηρεσίες, στρατιωτικά καταστήματα, στρατιωτικοί σχηματισμοί σε μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση, στάθμευση ή μετακίνηση και οι χώροι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ως οπλισμός και συνοδευτικός εξοπλισμός νοούνται αντίστοιχα τα πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά και αστυνομικές ράβδοι, καθώς και κάθε υλικό ή μέσο, όπως ιδίως εξάρτυση, αλεξίσφαιρα γιλέκα και φορητά μέσα επικοινωνίας, που χορηγούνται στο ως άνω προσωπικό από τη στρατιωτική υπηρεσία και φέρονται από αυτό για την εκπλήρωση των αποστολών.

Οπλοφορία είναι η συναποκόμιση οπλισμού, ο οποίος έχει χορηγηθεί στο προσωπικό από τη στρατιωτική υπηρεσία για την εκπλήρωση των αποστολών και βρίσκεται στη διάθεσή του για άμεση χρήση.

Ως οπλοχρησία ορίζεται η κατά τον προορισμό του ενεργοποίηση του όπλου και η εκτόξευση βλήματος (πυροβολισμός). Ο πυροβολισμός, ανάλογα με τον στόχο της βολής, κλιμακώνεται σε:

  • Εκφοβιστικό, όταν δεν στοχεύεται η πλήξη οποιουδήποτε προσώπου ή πράγματος.
  • Κατά πραγμάτων, όταν στοχεύεται η πλήξη πραγμάτων.
  • Ακινητοποίησης, όταν στοχεύεται η πλήξη μη ζωτικών σημείων του σώματος ανθρώπου και ιδίως των κάτω άκρων του.
  • Εξουδετέρωσης, όταν στοχεύεται η πλήξη ανθρώπου με τρόπο που καθίσταται αποδεκτή η ενδεχόμενη επέλευση του θανάτου του.

Το προσωπικό, κατά την εκτέλεση των αποστολών, εφαρμόζει τις αρχές χρήσης οπλισμού και ειδικότερα:

α. Επιτρέπεται να προτάσσει το όπλο εφόσον υφίσταται τουλάχιστον κίνδυνος ένοπλης επίθεσης εις βάρος του προσώπου που συνοδεύει ή του ίδιου.

β. Η χρήση όπλου επιτρέπεται αποκλειστικά για άμυνα, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα του πυροβολισμού μέσα, όπως ιδίως παραινέσεις, προτροπές, χρήση εμποδίων και σωματικής βίας, προειδοποίηση για χρήση πυροβόλου όπλου και απειλή με πυροβόλο όπλο, εκτός εάν αυτά δεν είναι διαθέσιμα ή πρόσφορα στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Το προσωπικό έχει δηλώσει την ιδιότητά του και έχει απευθύνει σαφή και κατανοητή προειδοποίηση για την επικείμενη χρήση πυροβόλου όπλου, παρέχοντας επαρκή χρόνο ανταπόκρισης, εκτός εάν αυτό δεν δύναται να υλοποιηθεί υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ή επιτείνει τον κίνδυνο θανάτου ή σωματικής βλάβης του προσώπου που συνοδεύει ή του ίδιου ή τρίτου.

Διαβάστε το ΦΕΚ 3428/2022

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ