Δευτέρα 29/04/2024

Φρεγάτα FDI HN: Η πρώτη εν πλω δοκιμή και η παράδοση στην Ελλάδα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Στις 24 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε η υπογραφή των συμβάσεων 016Β/21 και 017Β/21 μεταξύ του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και της εταιρείας NAVAL GROUP για την προμήθεια τριών φρεγατών FDI HN με προαίρεση αγοράς μίας επιπλέον φρεγάτας και για την εν συνεχεία υποστήριξη τους αντίστοιχα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης 018Β/21 μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της εταιρείας MBDA FRANCE για την προμήθεια κατευθυνόμενων βλημάτων (Κ/Β) ASTER 30 B1 και EXOCET MM40 των φρεγατών FDI HN μετά του συναφούς εξοπλισμού και υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης της εν συνεχεία υποστήριξής τους.

Αντίο Belharra, καλώς όρισες FDI HN

Από τις 3 Φρεγάτες οι 2 θα είναι στην βασική έκδοση FDI (στην Σύμβαση αναφέρονται ως Standard-1) και η 3η Φρεγάτα στην έκδοση 2 (Standard-2).

Η έκδοση Standard-2 είναι η “γαλλική” έκδοση Standard-1 με τα επιπλέον συστήματα που επιθυμεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, όποτε θα μιλάμε για την “ελληνική” Φρεγάτα FDI HN (όπου HN, HELLENIC NAVY).

Οι 2 Φρεγάτες FDI Standard I θα παραδοθούν στην Γαλλία και θα αναβαθμιστούν σε Standard II στην Ελλάδα. Η 3η Φρεγάτα FDI θα παραδοθεί στην Γαλλία στην έκδοση Standard II.

Φρεγάτα FDI Standard I και II

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Νόμο 4891 “για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Χώρας”:

Η πρώτη και η δεύτερη Φρεγάτα FDI HN θα είναι σε διαμόρφωση Standard-1, παραδοτέες στην Γαλλία με επιπρόσθετες δυνατότητες σε δεύτερο χρόνο (χωρητικότητα RAM, χωρητικότητα 16 επιπροσθέτων πυραύλων ASTER, AAW DLS) ώστε να φέρουν τις Φρεγάτες στο Standard-2, παραδοτέες στην Ελλάδα.

Η τρίτη Φρεγάτα FDI HN θα είναι σε Standard-2, παραδοτέα στην Γαλλία. Εάν αγοραστεί και 4η Φρεγάτα θα είναι και αυτή σε Standard-2, παραδοτέα στην Γαλλία.

Η Σύμβαση προβλέπει επίσης την προμήθεια 15 τορπίλων MU90 και το συναφές ομοίωμα (dummy) τορπίλης και 54 Αντίμετρα CANTOR και το συναφές ομοίωμα.

Επιπρόσθετα περιλαμβάνεται η εκπαίδευση του πληρώματος της πρώτης και δεύτερης Φρεγάτας καθώς επίσης των Συντηρητών Βάσης και της Ομάδας Εκπαιδευτών.

Το χρονοδιάγραμμα: Η πρώτη εν πλω δοκιμή και η παράδοση των FDI

Το πρόγραμμα πληρωμής το οποίο εξαρτάται από την πρόοδο κατασκευής είναι όπως παρακάτω:

Η πρώτη εν πλω δοκιμή της πρώτης Φρεγάτας FDI HN εκτιμάται στις 31 Αυγούστου 2024 και η παράδοσή ως Standard-1 στις 31 Μαρτίου 2025.

Η πρώτη εν πλω δοκιμή της δεύτερης Φρεγάτας FDI HN εκτιμάται στις 30 Ιουνίου 2025 και η παράδοσή ως Standard-1 στις 31 Οκτωβρίου 2025.

Η τρίτη Φρεγάτα εκτιμάται ότι θα κάνει την πρώτη εν πλω δοκιμή στις 30 Ιουνίου 2026 και θα είναι παραδοτέα ως Standard-2 στις 31 Οκτωβρίου 2026.

Η τέταρτη Φρεγάτα, εφόσον αγορασθεί θα παραδοθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2027.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ