Δευτέρα 29/04/2024

Ξεκίνησε η συναρμολόγηση της Φρεγάτας FDI HN ΚΙΜΩΝ: Οπλισμός – Χαρακτηριστικά

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το πρώτο μπλοκ της πρώτης φρεγάτας FDI HN για το Πολεμικό Ναυτικό τοποθετήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2022 στο ναυπηγείο της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη.

Ξεκίνησε η συναρμολόγηση της πρώτης φρεγάτας FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού, που προφανώς πρόκειται για την Φρεγάτα ΚΙΜΩΝ.

Φρεγάτα ΚΙΜΩΝ: Tο πρώτο μπλοκ της πρώτης φρεγάτας FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού. Εικόνα: Naval Group
Φρεγάτα ΚΙΜΩΝ: Tο πρώτο μπλοκ της πρώτης φρεγάτας FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού. Εικόνα: Naval Group

Φρεγάτα FDI HN: Η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στόλου

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης δήλωσε: “Είμαι πολύ περήφανος που ως Αρχηγός ΓΕΝ παρακολουθώ την τοποθέτηση του πρώτου μπλοκ της πρώτης φρεγάτας FDI HN. Φιλοδοξία μας είναι η Φρεγάτα FDI HN να γίνει η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στόλου και να μας προσφέρει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο εγγύς μέλλον. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα FDI HN σηματοδοτεί τη βούληση των χωρών μας να σταθούν μαζί με αλληλεγγύη ενάντια σε οποιεσδήποτε απειλές και θέτει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής άμυνας του αύριο.”

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης με τον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της NAVAL Olivier de la Bourdonnay. Εικόνα: Naval Group
Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης με τον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της NAVAL Olivier de la Bourdonnay. Εικόνα: Naval Group

“Επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και την κυβέρνηση συνολικά, διότι αγκάλιασε άμεσα και αποφασιστικά το όραμά μας για ένα ισχυρότερο ναυτικό, το Πολεμικό Ναυτικό του μέλλοντος” τόνισε ο αρχηγός ΓΕΝ ενώ συμπλήρωσε: “Η σημερινή μέρα αφιερώνεται στους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι με τον καθημερινό τους αγώνα εγγυώνται στο παρόν και θα συνεχίσουν να εγγυώνται και στο μέλλον, την ναυτική μας υπεροχή με τα υπερσύγχρονα αυτά σκάφη”.

Τι σημαίνει FDI

FDI σημαίνει Frigate Defense and Intervention. Οι φρεγάτες που ναυπηγούνται από την γαλλική εταιρεία Naval Group για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχουν επίσημη ονομασία FDI HN -όπου HN, Hellenic Navy.

Όχι Belharra αλλά FDI HN.

Χαρακτηριστικά – Οπλισμός της Φρεγάτας FDI HN

Η Φρεγάτα FDI HN διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς πολέμου: κατά πλοίων, αντιαεροπορικών, ανθυποβρυχιακών και ειδικών δυνάμεων προβολής. Η προστασία από αέρα και θαλάσσης εξασφαλίζεται από τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Thales Sea Fire, του πρώτου πολυψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ.

Η Φρεγάτα FDI HN είναι εξοπλισμένη με έναν μοναδικό ενσωματωμένο ιστό που συγκεντρώνει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες, επιτρέποντας μόνιμη επιτήρηση 360°. Ως η πρώτη φρεγάτα σγορά που προστατεύεται εγγενώς από την απειλή του κυβερνοχώρου, η FDI HN είναι εξοπλισμένη με δύο κέντρα δεδομένων που φιλοξενούν σχεδόν όλες τις εφαρμογές του πλοίου.

Τεχνικές προδιαγραφές της Φρεγάτας FDI HN

  • Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
  • Μήκος: περίπου 122 μέτρα
  • Πλάτος: 18 μέτρα
  • Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
  • Αεροπορικές εγκαταστάσεις: Ελικόπτερο κλάσης 10 τόνων, Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) VTOL (Vertical Take-Off and Landing, Κάθετης Προσγείωσης – Απογείωσης).
  • Κύριος οπλισμός της Φρεγάτας FDI HN
  • 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
  • 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA
  • Πύραυλοι RAM
  • Τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από την Naval Group
  • Πυροβόλο 76 χλστ.
  • 4 τορπιλοσωλήνες
  • Αντιμέτρα CANTO που αναπτύχθηκαν από την Naval Group

Υπενθυμίζεται ότι τα ονόματα των νέων Φρεγατών FDI HN είναι ΚΙΜΩΝ, ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ