Παρασκευή 29/03/2024

Σαν Σήμερα 21 Οκτωβρίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

-Διαφήμιση-

Το 1912 ο Στρατός Ηπείρου (Απόσπασμα Ταγματάρχη Παναγιώτη Σπηλιάδη) απελευθερώνει την Πρέβεζα και αφοπλίζει την οθωμανική φρουρά δυνάμεως 810 ανδρών. Το γεγονός αυτό ήταν επακόλουθο της σκληρής μάχης που δόθηκε την προηγουμένη, από το ίδιο Απόσπασμα, στην τοποθεσία της Νικοπόλεως, κατά την οποία νικήθηκαν οι Οθωμανοί και καταλήφθηκε το ομώνυμο χωριό. Τον αγώνα υποστήριξε μοίρα του Ελληνικού Στόλου Ιονίου υπό τον Πλοίαρχο Ιωάννη Δαμιανό.

Το 1931 ο Ελληνισμός της Κύπρου επαναστατεί κατά του αγγλικού καθεστώτος, ζητώντας την ένωση του με την Ελλάδα. Στα “Οκτωβριανά” πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης Κιτίου Νικόδημος Μυλωνάς. Μετά την επέμβαση των αγγλικών στρατευμάτων, ακολουθούν απελάσεις, κατάργηση του Νομοθετικού Συμβουλίου, διάλυση των πολιτικών κομμάτων, επιβολή λογοκρισίας και 12 νεκροί.

Το 1947 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καταδικάζει με ψήφους σαράντα έναντι έξι, την ανάμιξη των βορείων γειτόνων της Ελλάδας που ενίσχυαν τη δράση των ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” και ψηφίζει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής έρευνας.

Την ίδια ημέρα το 1947 ισχυρή δύναμη ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” προσβάλλει την Έδεσσα. Λεηλατούν σπίτια, δημόσια και ιδιωτικά καταστήματα, καταστρέφουν έργα κοινής ωφέλειας, σκοτώνουν και απαγάγουν κατοίκους. Μετά από αδράνεια που επέδειξαν τα στρατιωτικά τμήματα, οι ένοπλοι αποχώρησαν χωρίς απώλειες, το πρωί της επομένης.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις