Δευτέρα 29/04/2024

Παναγιωτόπουλος: Έχει επιλεγεί ο Κυβερνήτης της πρώτης Φρεγάτας FDI HN

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Πότε θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό η πρώτη FDI HN, Φρεγάτα ΚΙΜΩΝ

Η πρώτη φρεγάτα FDI HN (Frigate Defense and Intervention – Hellenic Navy) θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό αρχές του 2025 και η δεύτερη φρεγάτα, που ναυπηγείται ήδη στα Ναυπηγεία της “Group Naval, θα παραδοθεί στο τέλος του 2025.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και σημείωσε ότι “το πρόγραμμα είναι μπροστά όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης.”

Συγκεκριμένα η πρώτη Φρεγάτα FDI HN εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στις 31 Μαρτίου 2025, η δεύτερη στις 31 Οκτωβρίου 2025 και η τρίτη, ένα χρόνο μετά την δεύτερη, στις 31 Οκτωβρίου 2026.

Ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι έχει επιλεγεί ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα που θα στελεχώσει την πρώτη φρεγάτα FDI HN, η οποία θα φέρει το όνομα ΚΙΜΩΝ.

Σημείωσε επίσης ότι στα Ναυπηγεία της Naval Group στη Λωριάν βρίσκεται εδώ κι αρκετό καιρό Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο παρακολουθεί από κοντά όλη την διαδικασία συναρμολόγησης. Το Κλιμάκιο διασυνδέει επίσης την κατασκευάστρια εταιρεία με εταιρείες της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

“Ήδη έχουν υπογραφεί συμβόλαια για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό που λαμβάνει χώρα στη Γαλλία, αλλά εμπλέκει και ελληνικές εταιρείες”, επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Διαβάστε το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των Φρεγατών FDI HN

Όσον αφορά στο ζήτημα των κορβετών ο Υπουργός είπε ότι “είναι μία απόφαση που θα μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Περιμένουμε αυτή τη στιγμή τις τελικές προτάσεις των Γάλλων και των Ιταλών, οι οποίοι θα είναι στην τελική φάση επιλογής.”

“Αυτές οι προτάσεις έχουν να κάνουν και με το χρηματοδοτικό, το πρόγραμμα αποπληρωμής δηλαδή, το οποίο θα θέλαμε να είναι το ευνοϊκότερο δυνατό, ώστε να μπορούμε, να το καλύψουμε στον οικονομικό σχεδιασμό μας. Έχουν να κάνουν με τα χρονοδιαγράμματα παραλαβής και βέβαια με το ζήτημα της ναυπήγησης σε ελληνικό ή ελληνικά Ναυπηγεία.

Εφ’ όσον δοθούν επαρκείς, ικανοποιητικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, θα αξιολογηθούν βέβαια από το Πολεμικό Ναυτικό. Νομίζω είμαστε κοντά στη λήψη απόφασης, ασφαλώς πριν από το τέλος του έτους και γι’ αυτό το ζήτημα. Και βέβαια υπάρχει και η άσκηση της option, της εναλλακτικής δηλαδή, για τέταρτη φρεγάτα ανάλογα με το πώς θα αξιολογηθούν οι τελικές προτάσεις που θα έρθουν από τους “φιναλίστ”, αν θέλετε, και γι’ αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε κοντά θα έλεγα σε αποφάσεις”, κατέληξε.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ