Σάββατο 18/05/2024

Σαν Σήμερα 5 Ιουλίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Ιουλίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 ο οπλαρχηγός Νικόλαος Στουρνάρης και οι καπεταναίοι Αθανάσιος Μάνταλος, αδελφοί Λιακαδά κ.ά. κηρύσσουν την Επανάσταση στην Επαρχία Ασπροποτάμου, στην περιοχή της Πίνδου, ανάμεσα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία, όπου βρίσκονται και οι πηγές του Αχελώου ποταμού. Στο τέλος όμως του ίδιου μήνα δέχονται ισχυρή τουρκική επίθεση και υποχρεώνονται να συνθηκολογήσουν.

Το 1824 Ελληνικές δυνάμεις από 600 άνδρες με επικεφαλής τους Οπλαρχηγούς Ιωάννη Γκούρα, Ιωάννη Μαμούρη, Ιωάννη Ρούκη και Ιωάννη Πρεβεζιάνο δέχονται επίθεση στην περιοχή του Μαραθώνα από 2.000 Γενίτσαρους και 1.000 Τούρκους του Ομέρ Πασά της Καρύστου. Στην κρίσιμη φάση της μάχης, οι Έλληνες αφού ενισχύθηκαν από τον Στρατηγό Δημήτριο Ευμορφόπουλο έτρεψαν σε φυγή τους Τούρκους, οι οποίοι άφησαν στο πεδίο της μάχης 260 νεκρούς και τον αρχηγό των Γενιτσάρων Ιμπραήμ.

Το 1867 οι Πασάδες της Κρήτης Ομέρ Μεχμέτ και Ρεσίτ εισβάλλουν στα Σφακιά και καταλαμβάνουν το ανατολικό τμήμα της περιοχής. Σύντομα όμως εγκαταλείπουν την περιοχή, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που αντιμετώπιζαν από την τοπική αντίσταση και το ορεινό του εδάφους.

Το 1921 δύο αεροσκάφη De Havilland D.H. 9 και ένα Avro μετασταθμεύο στο αεροδρόμιο του Αφιόν Καραχισάρ, το οποίο αποτελεί τη δεύτερη βάση της Ναυτικής Αεροπορίας μετά το Ουσάκ. Από εκεί αρχίζουν αποστολές αναγνώρισης και διαβίβασης διαταγών της Στρατιάς προς το Μικτό Απόσπασμα της ΙΧ Μεραρχίας.

Το 1946 ισχυρή δύναμη ανταρτών επιτέθηκε στον 4ο Λόχο του 567 Τάγματος Πεζικού που βρισκόταν σε ύψωμα της περιοχής Ποντοκερασιά Κιλκίς. Κατόρθωσε να διαλύσει τον Λόχο και να μεταφέρει στο Μπέλες τα εφόδια και τα υλικά του.

Σαν σήμερα 5 Ιουλίου 1948 οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού εκδιώκουν τους ενόπλους του “Δημοκρατικού Στρατού” από την κωμόπολη Χαλανδρίτσα Πατρών, την οποία είχαν καταλάβει μετά από σκληρή μάχη εναντίον δύναμης Χωροφυλακής και Μονάδων Ασφαλείας Υπαίθρου (ΜΑΥ).

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ