Τρίτη 14/05/2024

Σαν Σήμερα 15 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 15 Δεκεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1827 το πλοίο “Καρτερία” υπό τον Ναύαρχο Φραγκίσκο Άμπνεϋ Άστιγξ (Frank Abney Hastings) κανονιοβολεί και στη συνέχεια καταλαμβάνει το οχυρό του Βασιλαδίου.

Το 1828 μετά από σημαντικές επιτυχίες στη Δυτική Ελλάδα, ο Βρετανός φιλέλληνας Στρατηγός Ρίτσαρντ Τσωρτς (Sir Richard Church), με σύμπραξη ελληνικού στολίσκου, καταλαμβάνει τη Βόνιτσα και εξαναγκάζει τους Οθωμανούς να περιοριστούν στο φρούριο της

Το 1940 επανδρώνεται το Λιμεναρχείο Αγίων Σαράντα, με σκοπό τον νυχτερινό εφοδιασμό του μαχόμενου Στρατού κατά τον πόλεμο στο μέτωπο της Αλβανίας.

Το 1942 το αντιτορπιλικό “Βασίλισσα Όλγα” με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γεώργιο Μπλέσσα σε συνεργασία με το αγγλικό αντιτορπιλικό “Πέταρντ” βυθίζουν το ιταλικό υποβρύχιο “Ουάρσιεκ”. Από την επιχείρηση συλλαμβάνονται τρεις αξιωματικοί, τέσσερις υπαξιωματικοί και 21 ναύτες.

Το 1955 εννεαμελής ομάδα της ΕΟΚΑ με επικεφαλής τον Μάρκο Δράκο στήνει ενέδρα σε βρετανικό στρατιωτικό όχημα στην τοποθεσία «Μερσινάκι», δίπλα στην αρχαία πόλη των Σόλων. Στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε φονεύεται ο συνοδηγός του οχήματος και τραυματίζεται θανάσιμα ο Χαράλαμπος Μούσκος. Συλλαμβάνονται ακόμη οι Χαρίλαος Μιχαήλ και Ανδρέας Ζάκος.

Η Αστυνομική επιχείρηση PROXIMA της ΕΕ στα Σκόπια (15 Δεκεμβρίου 2003 – 15 Δεκεμβρίου 2005) διαδέχθηκε τη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ CONCORDIA. Αποστολή της επιχείρησης ήταν η υποστήριξη στην αναδιοργάνωση της τοπικής αστυνομίας. Η χώρα μας συμμετείχε με πέντε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και με Ε/Π ή αεροσκάφος C-130 για ανάληψη αποστολών MEDEVAC (αεροδιακομιδές στα στρατιωτικά νοσοκομεία 424 ΓΣΝΕ ή 401 ΓΣΝΑ).

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ