Τρίτη 21/05/2024

Σαν Σήμερα 25 Φεβρουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Φεβρουαρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1826 ο γαμπρός του Ιμπραήμ, Χουσεΐν Μπέης, επικεφαλής στρατιωτικών και ναυτικών δυνάμεων, καταλαμβάνει μετά από αγώνα τριών ημερών τη νησίδα Βασιλάδι που ήταν προπύργιο του Μεσολογγίου.

Το 1833 με Βασιλικό Διάταγμα, που εκδόθηκε από την Αντιβασιλεία του Όθωνα, καταργείται ο Στρατός των ατάκτων και συγκροτείται Ελληνικός Στρατός, που αποτελούνταν από Πεζικό, Ιππικό, Πυροβολικό και Μηχανικό.

Το 1913 ο Ελληνικός Στρατός (Απόσπασμα Αχέροντα) απελευθερώνει από τους Οθωμανούς το Νεοχώρι και την κωμόπολη Φιλιάτες.

Το 1943 αρχίζει η λειτουργία της 336 ΒΕΜΔ (Βασιλική Ελληνική Μοίρα Διώξεως) – της δεύτερης μετά την 335 ΒΕΜΔ (Βασιλική Ελληνική Μοίρα Διώξεως) – στο αεροδρόμιο Almasa (L.G. 219) Αιγύπτου. Η βάση του προσωπικού της νέας Μοίρας ήταν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί από την 335 ΒΕΜΔ ενώ το υλικό της αποτελούσαν 21 αεροπλάνα Hurricane II C.

Το 1947 τμήμα ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” επιτίθεται στους Δελφούς, εξουδετερώνει τη μικρή δύναμη του Σταθμού Χωροφυλακής, απαγάγει τον επικεφαλής της, χωροφύλακες, τον πρόεδρο της κοινότητας καθώς και κατοίκους. Οι ένοπλοι αφού λεηλάτησαν την κωμόπολη, διέφυγαν στα κρησφύγετα του Παρνασσού.

Το 1948 ξεκινάνε οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της VIII Μεραρχίας στις περιοχές Πωγωνίου και Φιλιατών, με την επωνυμία ΠΕΡΓΑΜΟΣ. Η επιχείρηση ΠΕΡΓΑΜΟΣ έληξε στις 6 Μαρτίου, χωρίς να εκδιωχθούν οι 1.100-1.200 ένοπλοι του Δημοκρατικού Στρατού που αμύνονταν στην ισχυρή τοποθεσία της Μουργκάνας. Οι απώλειες της κάθε πλευράς ξεπέρασαν τους 300 νεκρούς.

Το 1964 η Κυπριακή Κυβέρνηση εξαγγέλλει τον αφοπλισμό των ατάκτων και τη δημιουργία δύναμης 5.000 ειδικών αστυνομικών, κάτι που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη μετέπειτα δημιουργία της Εθνικής Φρουράς.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ