Σάββατο 11/05/2024

Σαν Σήμερα 22 Οκτωβρίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Οκτωβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1798 δυνάμεις του Αλή Πασά από 4.000 πεζούς και 3.000 ιππείς, με επικεφαλής τον ίδιο και τον γιο του Μουχτάρ, επιτίθενται κατά της Πρέβεζας, όπου αμύνονται 1.000 Έλληνες και Γάλλοι υπό τον Στρατηγό Λα Σαλσέ. Μετά από φονική μάχη ο Αλή Πασάς καταλαμβάνει την πόλη και την παραδίδει στις φλόγες.

Το 1828 Οθωμανοί της Λομποτινάς (Άνω Χώρας) Ναυπακτίας, υπό τους Καφτά Αγά και Αχμέτ Πρεβίστα, δέχονται κατά την πορεία τους προς τη Ναύπακτο επίθεση των Ελλήνων, υπό τους Μακρυγιάννη (Κραβαρίτη), Ευάγαγγελο Ιωάννου, Φαρμάκη Κορκολιό, Ιγγλάζη, Καλαντζογιανναίους, Κίτσο Τζαβέλλα και Φωτομάρα. Στη μάχη που έγινε σκοτώθηκαν 800 Οθωμανοί και αιχμαλωτίστηκαν 150, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Αχμέτ Πρεβίστας.

το 1912 το αντιτορπιλικό ΙΕΡΑΞ υπό τον Αντιπλοίαρχο Αντώνιο Βρατσάνο απελευθερώνει τα Ψαρά ύστερα από μικρής εκτάσεως συμπλοκή με την τοπική οθωμανική φρουρά.

Το 1912 Σώμα Προσκόπων, υπό τον Οπλαρχηγό του Μακεδονικού Αγώνα Γιαγλή, εκδιώκει την τουρκική φρουρά της Νιγρίτας Σερρών, απελευθερώνει την πόλη και εγκαθιστά ελληνικές αρχές.

Το 1943 κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή της Καλύμνου το αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ προσκρούει σε νάρκη και αποκόπτεται η πλώρη. Ο κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Τούμπας αρνείται να διατάξει εγκατάλειψη πλοίου και κατορθώνει να φτάσει στις τουρκικές ακτές, στον όρμο του Γκιουμουσλούκ (Gumishluk) της αρχαίας Μύνδου.

Ενέδρα της ΕΟΚΑ, σαν σήμερα 22 Οκτωβρίου 1958, σε στρατιωτικό αυτοκίνητο στο δρόμο Κυπερούντας Αγρού είχε ως απολογισμό τον θάνατο τριών Άγγλων στρατιωτών και του αγωνιστή Παναγιώτη Τουμάζου, που είχε πληγεί από τα πυρά των Άγγλων, οι οποίοι έσπευσαν να βοηθήσουν.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ