Τετάρτη 15/05/2024

Σαν Σήμερα 16 Φεβρουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Φεβρουαρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1816 φτάνει στην Κέρκυρα ο Άγγλος Στρατηγός Τόμας Μαίτλαντ (Thomas Maitland), ως πρώτος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων.

Το 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης λαμβάνει στο Κισνόβιο, την πρωτεύουσα της Βεσσαραβίας, την απόφαση για την οριστική κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, όπως είχε προσχεδιαστεί από τη Φιλική Εταιρεία.

Το 1912 πραγματοποιείται νέα επιτυχής πτήση από τον πρώτο Έλληνα αεροπόρο Εμμανουήλ Αργυρόπουλο στην περιοχή του ζωολογικού κήπου, στο Παλαιό Φάληρο, η οποία κατέληξε σε αεροπορική γιορτή.

Το 1941, τα 43ο και 44ο Συντάγματα Πεζικού (V Μεραρχίας Κρητών), μετά από σκληρό αγώνα, καταλαμβάνουν τη βόρεια κορυφή του Όρους Σεντέλι (Βόρειος Ήπειρος).

Το 1942 κυκλοφορεί η ιδρυτική προκήρυξη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ). Ο ΕΛΑΣ αποτέλεσε την ένοπλη έκφραση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Συγκροτήθηκε σε κανονικό στρατό, με πλήρη ιεραρχική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκε και σημαντικός αριθμός μονίμων στελεχών του Στρατού, με επικεφαλής τον Στρατηγό Στέφανο Σαράφη, μετέπειτα αρχηγό του ΕΛΑΣ.

Το 1942, φάλαγγα από πέντε αυτοκίνητα με Γερμανούς στρατιώτες, με κατεύθυνση από Τρίπολη προς Καλαμάτα, έπεσε σε ενέδρα Τάγματος του 9ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, στο χωριό Άγιος Φλώρος Μεσσηνίας. Σκοτώθηκαν 24 Γερμανοί και άλλοι 24 συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, ενώ σημαντικός αριθμός όπλων και πυρομαχικών έπεσε στα χέρια των ανταρτών.

Επίσης το 1942, τμήματα Ελλήνων ανταρτών της Ένωσης Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος (ΕΣΕΑ) συνάπτουν σκληρή τετραήμερη μάχη με ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις στην περιοχή του Κοτζά Ορμάν στις εκβολές του Νέστου ποταμού, προκαλώντας σ’ αυτές πολλές απώλειες.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ