Τρίτη 21/05/2024

Σαν Σήμερα 16 Αυγούστου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Αυγούστου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1920 ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) καταλαμβάνει την πόλη Ουσάκ της Μικράς Ασίας. Στην επιχείρηση συμμετείχε με εντοπισμό και βομβαρδισμό του τουρκικού αεροδρομίου του Ουσάκ και το Μικτό Αεροπορικό Απόσπασμα της Φιλαδέλφειας.

Το 1920 σημειώνεται η πρώτη, από την έναρξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας, συνάντηση ελληνικού αεροσκάφους με τουρκικό, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης. Το ελληνικό αεροσκάφος είναι τύπου Spad. Καταδιώκει το εχθρικό και το αναγκάζει να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ουσάκ. Η καταδίωξη του εχθρικού αεροσκάφους συνεχίζεται και στο έδαφος, έως το υπόστεγο του αεροδρομίου.

Το 1922 από αναγνώριση της Β’ Μοίρας Αεροπλάνων (Στρατιωτική Αεροπορία) επιβεβαιώνεται η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά στρατεύματα μετά την τουρκική επίθεση στο Αφιόν Καραχισάρ, λόγω της ύπαρξης σημαντικού κενού στην ελληνική αμυντική διάταξη στην περιοχή Τουμλού Μπουνάρ.

Το 1940 ιταλικά αεροσκάφη προσβάλλουν τα αντιτορπιλικά «Βασιλεύς Γεώργιος» και «Βασίλισσα Όλγα» , ενώ έπλεαν στην Τήνο για να συνοδεύσουν από εκεί νηοπομπή πλοίων στα οποία επέβαιναν προσκυνητές που κατευθύνονταν στον Πειραιά.

Το 1943 γερμανική δύναμη περίπου 400 ανδρών καταστρέφει ολοκληρωτικά το χωριό Κομμένο της Άρτας και σκοτώνει τους περισσότερους από τους κατοίκους (317 άτομα από τα οποία 172 γυναίκες και 145 άνδρες), με την αιτιολογία ότι οι κάτοικοι συνεργάζονταν με τις ομάδες των ανταρτών.

Το 1956 με προκήρυξή του ο Γεώργιος Γρίβας, γνωστός και με το ψευδώνυμο Διγενής, δηλώνει ότι αναστέλλονται οι επιχειρήσεις της ΕΟΚΑ, ώστε να διευκολυνθεί η επανάληψη των συνομιλιών της βρετανικής κυβέρνησης με τον Εθνάρχη Μακάριο. Η κίνησή του εκλήφθηκε από τον Άγγλο κυβερνήτη Sir John Harding ως αδυναμία και με τελεσίγραφο από ραδιόφωνου ζήτησε την παράδοση των αγωνιστών της ΕΟΚΑ μέχρι τις 22 Αυγούστου 1956 με αντάλλαγμα γενική αμνηστία.

Τα μεσάνυχτα της 15ης προς 16η Αυγούστου 1960 υπογράφτηκαν τα έγγραφα ανακήρυξης της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος από τον τελευταίο Άγγλο κυβερνήτη Sir Hugh Foot, τον πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον αντιπρόεδρο Φαζίλ Κουτσιούκ, τον πρόξενο της Ελλάδας Γεώργιο Χριστόπουλο και τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας Βεζτί Τουρέλ.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ