Κυριακή 28/04/2024

Μητσοτάκης – Σολτς: Συζητήσεις για την οικονομία, την ενέργεια και τη μετανάστευση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ελληνική οικονομία, τις διμερείς σχέσεις, η ελληνική οικονομία, η ενεργειακή συνεργασία, και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σε ότι αφορά στην ενεργειακή συνεργασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ζήτημα ευρωπαϊκό που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα των δευτερογενών ροών προς της Γερμανία. Έγινε ανταλλαγή ιδεών για πολιτικές ένταξης που θα μπορούσαν να είναι αμοιβαία επωφελείς για την Ελλάδα και τη Γερμανία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για το ζήτημα.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και η διεύρυνση της ΕΕ με εστία στα Δυτικά Βαλκάνια. Τέλος, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Μέση Ανατολή, η Ουκρανία, η Ανατολική Μεσόγειος, και το Κυπριακό.

Σε ότι αφορά στη διεύρυνση της ΕΕ, και ειδικότερα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τους, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτή εξαρτάται από τις επιδόσεις των ίδιων των υποψηφίων χωρών και αυτό αφορά και στον σεβασμό του Κράτους Δικαίου.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με αιχμή την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης για τις τελευταίες επαφές της ελληνικής με την τουρκική πλευρά.

Δείτε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο:

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ