Κυριακή 28/04/2024

Θεσσαλονίκη: Μεσογειακό Παρατηρητήριο κατά της Παραπληροφόρησης

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το ερευνητικό πρόγραμμα από το Μεσογειακό Παρατηρητήριο κατά της Παραπληροφόρησης παρουσιάστηκε σήμερα 1 Δεκεμβρίου 2022, στη Θεσσαλονίκη

Το Μεσογειακό Παρατηρητήριο κατά της Παραπληροφόρησης επίσημα Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (MedDMO: Mediterranean Digital Media Observatory), είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που για τα νοτιοανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Το MedDMO αποτελεί τον κόμβο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (EDMO).

Μεσογειακό Παρατηρητήριο κατά της Παραπληροφόρησης

Το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία ενός πολυεθνικού κόμβου που καλύπτει την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα είναι ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ αυτών των χωρών.

Πρώτον, η γλωσσική ομοιότητα (ελληνική γλώσσα στην Ελλάδα και την Κύπρο και η αγγλική γλώσσα και στις τρεις χώρες) διευκολύνει τη διάδοση της παραπληροφόρησης μεταξύ αυτών των χωρών και ταυτόχρονα καθιστά πιο ουσιαστική τη συνεργασία των ελεγκτών γεγονότων στις χώρες.

Επιπλέον, οι τρεις χώρες έχουν γεωγραφική εγγύτητα, γεγονός που υποστηρίζει περαιτέρω τη συνεργασία σε έναν πολυεθνικό κόμβο. Όλα βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου, μοιράζονται κοινές εμπειρίες και πολιτισμικές ομοιότητες με αφηγήσεις παραπληροφόρησης που μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά (π.χ. για τη μετανάστευση ή την κλιματική αλλαγή).

Ο υπεύθυνος του έργου και ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Νίκος Σαρρής, ανέφερε ότι θα οργανωθούν ενέργειες στις τρεις χώρες για τον έλεγχο της παραπληροφόρησης.

Το Μεσογειακό Παρατηρητήριο κατά της Παραπληροφόρησης επίσημα Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (MedDMO: Mediterranean Digital Media Observatory)
Το Μεσογειακό Παρατηρητήριο κατά της Παραπληροφόρησης επίσημα Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (MedDMO: Mediterranean Digital Media Observatory)

Το MedDMO σχεδιάζει να δημιουργήσει μια τεχνολογική πλατφόρμα που θα συνδέεται άμεσα με την σχετική υποδομή του EDMO και θα εξυπηρετεί έρευνα που θα τροφοδοτεί τους άλλους εθνικούς κόμβους με πολύτιμες πληροφορίες σε καθημερινή βάση. Η διεπιστημονική κοινοπραξία MedDMO αποτελείται από του παρακάτω εταίρους:

  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) – συντονιστής
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Athens Technology Center
  • Ελληνικά Hoaxes
  • Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Agence France-Presse (AFP)
  • Malta Times
  • University of Malta

Δείτε το σχετικό βίντεο με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Στον πυρήνα του MedDMO σύμφωνα με την ΕΣΗΕΜ-Θ προβλέπονται δραστηριότητες γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης, οι οποίες αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης μεταξύ των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Οι εταίροι του MedDMO θα αναπτύξουν και θα συμπεριλάβουν εκπαιδευτικό υλικό στα προγράμματα σπουδών των κορυφαίων τμημάτων που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία. Επίσης θα οργανώσουν εκστρατείες ενημέρωσης που θα απευθύνονται σε όλα τα σχετικά ακροατήρια.

Όλοι έχουν ακούσει τον όρο ψευδείς ειδήσεις (fake news), αλλά ξέρετε τι σημαίνει πραγματικά; Γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ misinformation και disinformation; Αν θέλετε να μάθετε έχουμε γράψει ένα σχετικό άρθρο.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ