Δευτέρα 29/04/2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τιμολόγια “τζόκερ” και “ότι βγει” – Τι λέει ο Σκυλακάκης για τα “χρωματιστά” τιμολόγια ρεύματος

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τιμολόγια “τζόκερ” και “ότι βγει” φαίνεται να είναι τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Real Fm στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στα νέα “χρωματιστά” τιμολόγια.

“Το πράσινο τιμολόγιο είναι ομοιόμορφο, ίδιο για όλους τους προμηθευτές. Συνεπώς, σε αυτό το τιμολόγιο όποιος είναι φθηνότερος την 1η του μήνα θα φαίνεται.

Οι καταναλωτές παρακολουθώντας τις τιμές σε αυτό το τιμολόγιο θα έχουν μια εικόνα για το πώς κινείται η αγορά και θα μπορούν να κάνουν την επιλογή τους. Γενικότερα η αγορά του ηλεκτρισμού έχει την εξής δυσκολία: την τιμή δεν την ξέρεις όταν ξεκινάει ο μήνας.

Εδώ υπάρχουν τρία τιμολόγια με βάση την αδυναμία να ξέρουμε την τιμή του επόμενου μήνα.

Το ένα τιμολόγιο είναι η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής. Δηλαδή δεν ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα, παίρνεις ένα τιμολόγιο με ένα δεδομένο περιθώριο κέρδους του προμηθευτή σου και ό,τι τιμή βγει.

Αυτό το τιμολόγιο δεν έχει αντιστάθμιση κάποιου ρίσκου που αναλαμβάνεις γιατί αν πάει πιο ψηλά η τιμή θα την πληρώσει ο καταναλωτής, αν πάει πιο χαμηλά θα την γλιτώσει ο καταναλωτής.

Η δεύτερη κατηγορία τιμολογίων είναι τα σταθερά τιμολόγια. Τι είναι τα σταθερά τιμολόγια; Παίρνεις ένα τιμολόγιο για έναν χρόνο στο οποίο ξέρεις την τιμή και το τιμολόγιο αυτό αν ανέβουν οι τιμές θα σου βγει φθηνότερο, αν πέσουν οι τιμές θα σου βγει ακριβότερο και έχει μέσα ένα κόστος αντιστάθμισης αυτής της υπηρεσίας ότι σου δίνει μια σταθερή τιμή.”

Αναλυτικά τα νέα τιμολόγια:

  • Μπλε χρώμα: Είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.
  • Πράσινο χρώμα: Την 1η Ιανουαρίου του 2024 όλοι οι καταναλωτές που δεν θα έχουν επιλέξει διαφορετικό τιμολόγιο θα μεταπέσουν στο ειδικό του εκάστοτε προμηθευτή, το οποίο είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους και διευκολύνει έτσι τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφορία των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών. Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ.
  • Κίτρινο χρώμα: Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: α) με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και β) με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων).
  • Πορτοκαλί χρώμα: Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ