Σάββατο 18/05/2024

Εκλογές 2023: Πότε βγαίνουν αποτελέσματα exit polls και επίσημα ΥΠΕΣ

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Μάθετε πότε θα είναι γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα exit polls καθώς και τα επίσημα αποτελέσματα από το Υπουργείο Εσωτερικών στις εθνικές εκλογές 2023.

Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, όπως είναι ήδη γνωστό, θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου 2023.

Τι είναι τα exit polls

Τα exit polls (έξοδος εκλογέων) είναι μια δημοσκόπηση με κοινό άτομα τα οποία εξέρχονται από ένα εκλογικό κέντρο και έχουν ψηφίσει. Η διαφορά του exit poll από μια δημοσκόπηση είναι ότι στο exit poll οι δημοσκόποι ρωτάνε τί ψήφισε το άτομο ενώ στη δημοσκόπηση τί προτίθεται να ψηφίσει.

Σημειώνεται ότι την ημέρα των εκλογών από την ώρα έναρξης της ψηφοφορίας έως τη λήξη αυτής απαγορεύεται η δημοσιοποίηση και μετάδοση exit polls ώστε να μην επηρεαστεί το εκλογικό σώμα. Οι δημοσκοπήσεις μπορούν να δημοσιοποιούνται μέχρι και μία μέρα πριν τις εκλογές.

Αποτελέσματα exit polls

Τα εκλογικά κέντρα θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 19:00 η ώρα. Όταν θα κλείσουν οι κάλπες τα τηλεοπτικά κανάλια θα μπορούν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των exit-polls.

Αυτό προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα 26/2012, του οποίου το Άρθρο 49 αναφέρει ότι:

“Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που διενεργούνται κατά την έξοδο των εκλογέων από τα εκλογικά καταστήματα κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται ή να μεταδίδονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο πριν την 19.00 ώρα της ημέρας αυτής.”

Επίσημα αποτελέσματα

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι γνωστά περίπου στις 21:00 η ώρα και οι πρώτοι σταυροί περί τις 12 τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται ότι τα επίσημα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών θα αφορούν στο 80% των αποτελεσμάτων.

Αυτό θα γίνει για πρώτη φορά καθόσον τα αποτελέσματα θα μεταδίδονται από τα εκλογικά τμήματα μέσω κρυπτογραφημένης σύνδεσης διαδικτύου και όχι με την έως τώρα διαδικασία.

Το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) εφαρμόστηκε και στις εκλογές του 2019 πλην όμως φέτος θα χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα εκλογικά τμήματα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών μπορείτε να τα βλέπετε και στη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ