Σάββατο 27/04/2024

Η ΕΕ απαγορεύει οριστικά την πώληση αυτοκινήτων που εκπέμπουν CO2 από το 2035

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα από 2025.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε οριστικά στις 28 Μαρτίου 2023, το νόμο που θα απαγορεύει, από το 2035, τις πωλήσεις στην κοινοτική επικράτεια όλων των νέων αυτοκινήτων και φορτηγών που εκπέμπουν CO2.

Οι υπουργοί ενέργειας των χωρών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα τον νόμο, ο οποίος έλαβε 23 ψήφους υπέρ, με την αποχή της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ιταλίας και καταψηφίζοντας την Πολωνία.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης, ως ενδιάμεσο βήμα, ότι το 2030 τα αυτοκίνητα θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021 και τα φορτηγά κατά 50% την ίδια ημερομηνία.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προσανατολίζεται στον ηλεκτροκινητήρα και τις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, καθώς είναι οι μοναδικές επί του παρόντος επεκτάσιμες τεχνολογίες.

“Η κατεύθυνση είναι σαφής: μέχρι το 2035, τα νέα αυτοκίνητα και φορτηγά πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων. Συμβάλλει πολύ στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και αποτελεί βασικό μέρος της Πράσινης Συμφωνίας”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την κλιματική πολιτική, Φρανς Τίμερμανς, μετά την έγκριση του νόμου.

Για το λόγο αυτό, και παράλληλα, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Κοινοβούλιο κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την υποδομή φόρτισης που θα υποχρεώνει τις χώρες να εγκαθιστούν σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα τουλάχιστον κάθε 60 χιλιόμετρα -και κάθε 120 χιλιόμετρα για φορτηγά- καθώς και σταθμούς υδρογόνου (υδρογόνου) κάθε 200 χιλιόμετρα.

Κώστας Σκρέκας: Ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη 14 κρατών μελών στην πρόταση Μητσοτάκη για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Μια ακόμα εθνική επιτυχία συντελέστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 κράτη – μέλη στήριξαν την ελληνική πρόταση για τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, που πρόσφατα κατέθεσε στην Ευρώπη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την εν λόγω πρόταση εξειδίκευσε στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η πρόταση απαρτίζεται από 4 πυλώνες, για την οποία ο Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε: “στόχος μας είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ικανό να στηρίξει και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση. Η Ευρώπη θα αποκτήσει δίκτυα ικανά να μεταφέρουν καθαρή ενέργεια, που θα μειώσει σε μόνιμη βάση το ενεργειακό κόστος για όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό, είναι η αύξηση των επενδύσεων στον τομέα αυτόν:

  • Ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.
  • Αναβάθμιση του δικτύου στα Δυτικά Βαλκάνια, ως διαδρόμου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
  • Περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ.
  • Δημιουργία ενός ειδικού επενδυτικού μηχανισμού που θα παρέχει χρηματοδότηση για τους σκοπούς αυτούς.”

Τα 14 κράτη μέλη που στήριξαν την ελληνική πρόταση είναι: Κύπρος, Μάλτα, Ρουμανία, Γαλλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σλοβενία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ