Σάββατο 27/04/2024

ΥΠΕΘΑ: Σε ποια Ερευνητικά Έργα της ΕΕ συμμετέχει με ευρωπαϊκά κονδύλια

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το ΥΠΕΘΑ ανέφερε σε ποια Ερευνητικά Έργα στης ΕΕ συμμετέχει με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – ΥΠΕΘΑ απαντώντας σε ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ανέφερε ότι συμμετέχει χρησιμοποιόντας ευρωπαϊκά κονδύλια σε 4 Ερευνητικά Έργα.

Αναλυτικά η απάντηση του ΥΠΕΘΑ:

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει σημαντικά σε αμυντικά ερευνητικά έργα και προγράμματα και έχει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defence Fund – EDF) για να χρηματοδοτήσει και να υποστηρίξει αμυντικές έρευνες και καινοτομίες. Το EDF έχει στόχο την ανάπτυξη αμυντικών ικανοτήτων και τεχνολογιών σε επίπεδο ΕΕ και διαθέτει σημαντικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση αμυντικών έργων.

Επιπλέον, υφίσταται το Προπαρασκευαστικό Έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έρευνα στον τομέα της Άμυνας (Preparatory Action on Defence Research – PADR), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση , και προσφέρει πόρους για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της άμυνας. Ισχυρισμοί περί μη χρηματοδότησης, μέχρι πρόσφατα, αμυντικών ερευνητικών έργων από την ΕΕ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Επιπρόσθετα, η ΕΕ προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της για την ανάπτυξη κοινών αμυντικών ικανοτήτων και τεχνολογιών. Από τη δημιουργία της το 2004, η European Defence Agency (EDA), η οποία ουσιαστικά αποτελεί τη διαχειριστική αρχή των EDF και PADR, έχει διαχειριστεί περίπου 250 έργα έρευνας και τεχνολογίας, αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω των προαναφερθέντων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) αξιοποιεί τα ανωτέρω ευρωπαϊκά κονδύλια με τη συμμετοχή του στα Ερευνητικά Έργα:
α. SMART BLUE CAMP 2016-2017 PADR
β. OCEAN 2020 2018-2021 PADR
γ. LOTUS 2020-2025 PADR
δ. I FURTHER 2022-2025 EDF
ε. AINCEPTION 2022-2025 EDF
τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ με τα παραπάνω εργαλεία.

Τέλος το ΥΠΕΘΑ αντλεί πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για χρηματοδότηση ερευνητικών έργων, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία/Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΠΑΝΕΚ/ΕΣΠΑ), πλην όμως τα εν λόγω προγράμματα δεν είναι αμυντικού χαρακτήρα, καθόσον η έρευνα για άμυνα δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ΕΣΠΑ.”

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ