Τρίτη 30/04/2024

ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ): 80.000 άνεργοι στο νέο πρόγραμμα με επίδομα 1.000 ευρώ – Πότε λήγει η προθεσμία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Πάνω από 50.000 αιτήσεις ανέργων έχουν υποβληθεί στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, μέχρι σήμερα 9 Αυγούστου 2022.

Το νέο πρόγραμμα κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης – ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) με επίδομα έως 1.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα «νέας γενιάς», με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην επαγγελματική κατάρτιση 80.000 ανέργων και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.

Από τα 100 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ -που θα καλύψουν 40.000 ανέργους- διατίθενται για τα Κέντρα Εκπαίδευσης και δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των 14 ΑΕΙ που έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 181 ειδικώς αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που ανήκουν είτε σε ιδιώτες, είτε σε κοινωνικούς εταίρους, μέσα από τα προγράμματα των οποίων θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 40.000 άνεργοι.

Στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους και να επιτευχθεί ταχύτερα η εργασιακή επανένταξή τους.

Δικαίωμα συμμετοχής στο παρόν έργο και επομένως δικαίωμα υποβολής «Αίτησης Συμμετοχής» για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων, για κατάρτιση μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ., έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  1. Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
  2. Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
  3. Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης (απολυτήριο γυμνασίου).

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που το απολυτήριο γυμνασίου ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή άλλος ισότιμος ή ανώτερος τίτλος σπουδών αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, απαιτείται επίσημη μετάφραση και πράξη αναγνώρισης. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να απαιτεί επιπλέον προϋποθέσεις για τη

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης

Η αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο τον άνεργο μέσω gov.gr με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet.

Κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, ελέγχεται αυτόματα η εγγραφή του στο Μητρώο Ανέργων της Δ.Υ.Π.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) και το κριτήριο της ηλικίας και σε περίπτωση που δεν πληρούνται τα κριτήρια, δεν επιτρέπεται η υποβολή της αίτησης.

Κάθε άνεργος που ενδιαφέρεται καλείται να προχωρήσει στα εξής βήματα:

  • Συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά την «Αίτηση Συμμετοχής» μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, εισερχόμενος με κωδικούς TAXISnet από εδώ Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων κατάρτισης μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ.
  • Επισυνάπτει: 1) Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας-Διαβατηρίου σε ισχύ (ταυτοποίηση), 2) Αντίγραφο απολυτηρίου, τουλάχιστον, Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ή ανώτερου τίτλου σπουδών, και 3) Υπεύθυνη Δήλωση μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει ότι δεν παρακολουθεί ή /και δεν έχει παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της δράσης 16913 «SUB 2: Οριζόντια Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες» και δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο, κατά τα τελευταία 2 έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης
  • Επισυνάπτει πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας, εάν το κατέχει
  • Διαφυλάσσει το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, που αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ) καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της. Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, πίνακες, επιταγή κατάρτισης, κ.ά.).

Σημειώνεται ότι, η «Αίτηση Συμμετοχής» επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης και ότι δεν θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων της αίτησης συμμετοχής μετά την υποβολή αυτής στην ειδική ιστοσελίδα του έργου.

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής των ωφελουμένων αρχίζει, από την 27/07/2022 και ώρα 17:00 και παραμένει ανοικτή έως τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων θέσεων.

Πώς θα γίνει η επιλογή των ωφελουμένων

Η επιλογή των ανέργων και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελούμενων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας υποβολής της Αίτησης Συμμετοχής και εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης (ανεργία και ηλικία) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.

Ο έλεγχος, θα πραγματοποιείται αυτόματα, από την ειδική ιστοσελίδα https://www.voucher.gov.gr, όσον αφορά στο κριτήριο της ανεργίας και το ηλικιακό κριτήριο. Όσοι άνεργοι κριθούν επιλέξιμοι από τον παραπάνω έλεγχο, εντάσσονται στο Μητρώο Ωφελούμενων. Η ένταξη των ωφελουμένων στο Μητρώο θα γίνεται με αποφάσεις Διοικητή που θα εκδίδονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι ωφελούμενοι που θα υποβάλουν αίτηση έως και την 22/08/2022 και εφόσον πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων Α’ φάσης.

Εάν κατά τη διαδικασία ελέγχου των λοιπών δικαιολογητικών που θα γίνει από τους παρόχους κατάρτισης πριν τη συγκρότηση των τμημάτων κατάρτισης, διαπιστωθεί ότι ο ωφελούμενος δεν πληροί το απαραίτητο κριτήριο που αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο (κατ΄ ελάχιστο τίτλο σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης) ο υποψήφιος απεντάσσεται από το μητρώο ωφελουμένων, με απόφαση του Διοικητή της ΔΥΠΑ.

Η επιλογή των ανέργων και η εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων

Το Μητρώο Ωφελουμένων περιλαμβάνει τους επιλεγέντες ωφελούμενους (έως 80.000), που δικαιούνται τις επιταγές κατάρτισης με τους Κωδικούς Αριθμούς Υποβολής (ΚΑΥΑΣ) των αντίστοιχων Αιτήσεων Συμμετοχής.

Η επιλογή των ανέργων και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, εφόσον πληρούνται οι επί μέρους προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης που θα επιλέξουν (όπως ανεργία, εκπαιδευτικό επίπεδο, γνώση ξένης γλώσσας, όπου απαιτείται κ.λπ.) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.

Το Μητρώο Ωφελουμένων Α’ φάσης θα εκδοθεί στις 25 Αυγούστου. Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης που εμφανίζεται στον ωφελούμενο, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κ.λπ.) καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα που έχει ο ίδιος δηλώσει. Η εν λόγω λίστα θα ανανεώνεται διαρκώς.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 3 μηνών. Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Κάθε ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης και αποκτήσει την Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για πρόγραμμα 200 ωρών φτάνει στα 1.000 ευρώ.

Οι έξι βασικές καινοτομίες των προγραμμάτων κατάρτισης «νέας γενιάς» είναι:

  • Ένα μέρος της πληρωμής των παρόχων και των ωφελουμένων – και συγκεκριμένα το 30% – συνδέεται με την πιστοποίηση. Μόνο αν ο ωφελούμενος περνά τις εξετάσεις πιστοποίησης θα λαμβάνει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, τόσο ο ίδιος όσο και ο πάροχος κατάρτισης που επέλεξε.
  • Ενεργοποιείται το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης που προβλέπει αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια ως προς την τεχνική αλλά και οικονομική επάρκεια των παρόχων.
  • Διευρύνεται ουσιαστικά η «γκάμα» των επιλογών κατάρτισης, με περισσότερα από 250 διαφορετικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης και αυξημένη έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.
  • Δίνεται η δυνατότητα για πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, σε συνέχεια των συνεργασιών της ΔΥΠΑ με τη Microsoft, την Amazon, την Google και τη Cisco.
  • Οι πάροχοι πλέον θα αξιολογούνται για το αν συντελούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων των ωφελουμένων και για το αν οδηγούν πράγματι τους ωφελούμενους στην αγορά εργασίας.
  • Τέλος, για πρώτη φορά όλα τα προγράμματα κατάρτισης ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού.

Ποιο είναι το επίδομα – Πώς θα γίνει η πληρωμή

Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και απέκτησε την Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 5 €/ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών. Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις Πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του επιδόματος κατάρτισης.

Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής:

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης, ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Η πληρωμή γίνεται άπαξ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και της διαδικασίας πιστοποίησης και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, από τον Πάροχο Κατάρτισης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου, καλύπτονται από την επιταγή κατάρτισης (training voucher) και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην εμπρόθεσμη καταβολή τους.

Θα διαγραφεί το δελτίο ανεργίας μου αν παρακολουθήσω το πρόγραμμα κατάρτισης;

Σε περίπτωση που συμμετάσχετε στο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης μπορείτε Βάσει της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 34 του Ν. 4554/2018), εάν είστε άνεργος εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, σε περίπτωση που συμμετάσχετε στο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης μπορείτε να διατηρήσετε το δελτίο ανεργίας σας ΜΟΝΟ εφόσον πληρείτε και τις τρεις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. είστε εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων τουλάχιστον για τέσσερις (4) μήνες αθροιστικά κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την έναρξη του προγράμματος,
  2. δηλώσετε τα στοιχεία του προγράμματος αυτού στη ΔΥΠΑ το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών μετά την πρώτη ανανέωση του δελτίου ανεργίας από την έναρξη του προγράμματος ή κατά την πρώτη μετά την έναρξη του προγράμματος αυτοπρόσωπη παρουσία σας στην αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2 και να
  3. έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο (2) ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής σας σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Σε περίπτωση που δεν πληροίτε και τις τρεις ανωτέρω προϋποθέσεις, το δελτίο ανεργίας θα διαγράφεται κατά την ημερομηνία έναρξης της κατάρτισης και έχετε δικαίωμα επανεγγραφής με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σε ποιες περιπτώσεις διαγράφομαι από το Μητρώο Ωφελούμενων;

Ο ωφελούμενος «διαγράφεται» από το Μητρώο Ωφελουμένων η δε επιταγή κατάρτισης που δικαιούται, ακυρώνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Εάν δεν ενεργοποιηθεί η επιταγή κατάρτισης, με ευθύνη του ωφελούμενου, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, που θα οριστεί με απόφαση του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α.
  • Εάν ο ωφελούμενος υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο απουσιών.
  • Εάν δεν πληροί τα κριτήρια συμμετοχής στη δράση.
  • Εάν διακόψει αναιτιολόγητα την κατάρτιση.
  • Εάν ο ωφελούμενος υποβάλλει δικαιολογητικά που δεν είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εκάστοτε πρόσκληση.

Η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) με εκπαιδευτικό επίδομα 1.000 ευρώ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη συμπλήρωση των 80.000 θέσεων.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ