Τρίτη 30/04/2024

ΑΠΔΠΧ: Πρόστιμο 20 εκ. ευρώ στην πλατφόρμα αναγνώρισης προσώπου Clearview AI

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το Clearview AI δέχθηκε πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων απορρήτου.

Η εταιρεία αναγνώρισης προσώπου Clearview AI έχει τη μεγαλύτερη γνωστή βάση δεδομένων που περιέχει περισσότερες 10 δισεκατομμύρια εικόνες προσώπων
Η εταιρεία αναγνώρισης προσώπου Clearview AI έχει τη μεγαλύτερη γνωστή βάση δεδομένων που περιέχει περισσότερες 10 δισεκατομμύρια εικόνες προσώπων

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία αναγνώρισης προσώπου Clearview AI και της απαγόρευσε να συλλέγει και να επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα ατόμων που ζουν στην Ελλάδα. Της έδωσε επίσης εντολή να διαγράψει τυχόν δεδομένα Ελλήνων πολιτών που έχει ήδη συλλέξει.

Η εταιρεία Clearview AI με έδρα τις ΗΠΑ κέρδισε τη φήμη για την απόσπαση selfies από το Διαδίκτυο για τη δημιουργία μιας αλγοριθμικής εμπορικής υπηρεσίας αντιστοίχισης ταυτότητας που απευθύνεται σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου και σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων οντοτήτων του ιδιωτικού τομέα.

Η απόφαση της ΑΠΔΠΧ εκδόθηκε μετά από σχετική καταγγελία που είχε καταθέσει η ελληνική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Homo Digitalis τον Μάιο του 2021.

Αναλυτικά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλλε στην καταγγελλόμενη εταιρεία Clearview AI, συνολικό πρόστιμο ύψους είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000 €) ευρώ για την παράβαση των αρχών της νομιμότητας και διαφάνειας και της απαγόρευσε την συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων υποκειμένων ευρισκομένων στην ελληνική επικράτεια, με τη χρήση των μεθόδων που περιλαμβάνει η υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου την οποία εμπορεύεται.

Επίσης έδωσε εντολή στην Clearview AI να διαγράψει τα προσωπικά δεδομένα υποκειμένων ευρισκομένων στην ελληνική επικράτεια, τα οποία συλλέγει και επεξεργάζεται με τη χρήση των μεθόδων που περιλαμβάνει η υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου, την οποία εμπορεύεται.

Clearview AI

Η εταιρεία με την επωνυμία Clearview AI, Inc. εδρεύει στις ΗΠΑ και ιδρύθηκε το 2017.

Μοναδικό της προϊόν είναι μία πλατφόρμα αναγνώρισης προσώπου, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αντιστοιχίσουν φωτογραφίες προσώπων που υπάρχουν στη βάση δεδομένων της εταιρείας με φωτογραφίες τους που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Η πλατφόρμα της, σύμφωνα με όσα η ίδια δηλώνει στην ιστοσελίδα της, «υποστηρίζεται από τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη γνωστή βάση δεδομένων που περιέχει περισσότερες από δέκα (10) δισεκατομμύρια εικόνες προσώπων, οι οποίες προέρχονται από δημόσιες διαδικτυακές πηγές, περιλαμβανομένων ειδήσεων, ιστοσελίδων, φωτογραφιών σήμανσης, δημόσιων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων δημόσιων πηγών.».

Το εργαλείο αναγνώρισης προσώπου που παρέχει η Clearview AI λειτουργεί ως εξής:

Η εταιρεία συλλέγει, μέσω της χρήσης τεχνικών “web scraping” (όρος που αποδίδεται στα Ελληνικά ως «ιστοσυγκομιδή»), εικόνες που περιέχουν ανθρώπινα πρόσωπα από κοινωνικά δίκτυα (ιδίως Facebook και Twitter), ιστολόγια και γενικά ιστοσελίδες στις οποίες υπάρχουν δημόσια προσβάσιμες φωτογραφίες, καθώς και από βίντεο που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο (π.χ. Youtube). Μαζί με τις εικόνες αυτές, η εταιρεία συλλέγει επίσης πληροφορίες που εξάγει από αυτές τις φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων μεταδεδομένων γεωγραφικής τοποθεσίας που μπορεί να περιέχει η φωτογραφία και πληροφοριών που προέρχονται από την εμφάνιση του προσώπου των ατόμων στις φωτογραφίες. Οι ως άνω πληροφορίες αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων της Clearview.

Η εταιρεία επεξεργάζεται τις εικόνες χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές, ώστε κάθε πρόσωπο που εμφαίνεται σε φωτογραφία, να μετατραπεί σε ορισμένη αριθμητική ακολουθία, η οποία καλείται «διάνυσμα» και είναι αναγνωρίσιμη από μηχανές.

Οι ως άνω αριθμητικές ακολουθίες αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων της εταιρείας και κατακερματίζονται αφενός για την καταλογοποίηση της βάσης δεδομένων, αφετέρου για τη μελλοντική αναγνώριση προσώπων. Έτσι, κάθε πρόσωπο στη βάση δεδομένων διαθέτει ένα ξεχωριστό διάνυσμα και μια κατακερματισμένη τιμή που σχετίζεται με αυτό.

Όταν ένας χρήστης των υπηρεσιών της Clearview επιθυμεί να αναγνωρίσει ένα πρόσωπο, αναρτά μια εικόνα του και διενεργεί μια αναζήτηση. Η Clearview αναλύει την εικόνα αυτή και εξάγει ένα διάνυσμα για το πρόσωπο επί της εικόνας, το οποίο στη συνέχεια κατακερματίζει και συγκρίνει έναντι όλων των κατακερματισμένων διανυσμάτων που υπάρχουν αποθηκευμένα στη βάση δεδομένων της. Τέλος, η εταιρεία εξάγει κάθε ταυτοποιημένη εικόνα από τη βάση δεδομένων της και παρέχει μια λίστα αποτελεσμάτων, που περιέχει όλες τις αντίστοιχες εικόνες και μεταδεδομένα. Εάν ένας χρήστης κάνει κλικ σε οποιοδήποτε από αυτά τα αποτελέσματα, κατευθύνεται στην αρχική σελίδα πηγής της εικόνας.

Διαβάστε την απόφαση της ΑΠΔΠΧ (αρχείο pdf):

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ