Κυριακή 28/04/2024

Μονάδα 1864: Η ειδική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας των Ενόπλων Δυνάμεων

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η ειδική διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας των Ενόπλων Δυνάμεων θα ονομάζεται Μονάδα 1864.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σήμερα 29 Φεβρουαρίου 2024, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να συνδεθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις με την κανοτομία.

“Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μας παρουσιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον, καινοτόμο, τολμώ να πω, νομοσχέδιο. Δεν συνδέουμε συχνά τις Ένοπλες Δυνάμεις με την καινοτομία, αλλά έχει έρθει η ώρα να το κάνουμε. Νομίζω ότι πια συντονίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με τις απαιτήσεις των καιρών: την εφαρμογή της τεχνολογίας, τα θέματα της κυβερνοασφάλειας. Προτάσεις που ενδεχομένως θα πρέπει να είχαν υλοποιηθεί εδώ και καιρό, όπως η σύσταση ενός Κοινού Σώματος Πληροφορικής, μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, διασύνδεση με άλλους φορείς του εξωτερικού”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Φινλανδία, λέγοντας ότι η Φινλανδία “είναι μία χώρα-υπόδειγμα ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε τέλος, στην ίδρυση νέου Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή των Αξιωματικών Σωμάτων. “Θέλω να θυμίσω ότι ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει και μία ιδιαιτερότητα, που είναι μάλλον ασυνήθιστη για υψηλόβαθμο ένστολο: να έχει διδακτορικό πτυχίο το οποίο συνδέεται με τις επικοινωνίες και την υψηλή τεχνολογία” πρόσθεσε.

Η Μονάδα 1864

Ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στη Μονάδα 1864 είπε ότι θα δημιουργηθεί “Σώμα Πληροφορικής, με ειδική διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, την ονομάζουμε Μονάδα 1864, για να προστατεύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και γενικότερα τον ελληνικό δημόσιο τομέα, από τις απειλές της νέας εποχής.”

Όσον αφορά στη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής για τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα την ενημέρωση του ΥΠΕΘΑ στόχος είναι η “προσαρμογή, πρόληψη και έγκαιρη αντίδραση των ψηφιακών υποδομών των ΕΔ στις προκλήσεις κυβερνοασφάλειας”.

Η Διεύθυνση Πληροφορικής θα αποτελείται από το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.) και το Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων (Big Data).

Η Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας ή διαφορετικά Μονάδα 1864, θα είναι ανεξάρτητη από τη Διεύθυνση Πληροφορικής.

Και οι δύο Διευθύνσεις θα υπάγονται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Είναι σύνηθες οι Μονάδες Κυβερνοασφάλειας να έχουν ως ονομασία αριθμό. Ένα από τα πολλά παραδείγματα είναι η Μονάδα 9900 της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. Είναι άγνωστο προς το παρόν που παραπέμπει ο αριθμός 1864.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ