Σάββατο 27/04/2024

Locked Shields 23: Ολοκληρώθηκε η Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ολοκληρώθηκε η Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ Locked Shields 23. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας συμμετείχε με τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του.

Περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες από 38 χώρες έλαβαν μέρος στην άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ το Locked Shields 23 (Κλειδωμένες ασπίδες).

Το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας (Cooperative Cyber Defence Center of Excellence – CCDCoE) φιλοξένησε την περασμένη εβδομάδα (17 – 21 Απριλίου 2023) την ετήσια άσκηση κυβερνοάμυνας Locked Shields.

Κατά τη διάρκειά της Locked Shields 23 πραγματοποιήθηκαν σενάρια στο πλαίσιο αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων εναντίον πληροφοριακών, τηλεπικοινωνιακών, οικονομικών και ενεργειακών συστημάτων.

Άσκηση Κυβερνοάμυνας Locked Shields

Η Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ είναι μια άσκηση όπου ο εχθρός, η Red team, επιτίθεται στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ CCDCOE και έθνη-εταίρους που συγκροτούν την Blue Team.

Οι ομάδες στην Άσκηση Κυβερνοάμυνας Locked Shields 23. Εικόνα: CCDCoE
Οι ομάδες στην Άσκηση Κυβερνοάμυνας Locked Shields 23. Εικόνα: CCDCoE

Η εστίαση είναι σε ρεαλιστικά σενάρια, τεχνολογίες αιχμής και προσομοίωση ολόκληρης της πολυπλοκότητας ενός τεράστιου περιστατικού στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων πτυχών στρατηγικής λήψης αποφάσεων, νομικών και επικοινωνιακών πτυχών.

Η άσκηση άμυνας δικτύου πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο (real time) και είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους υπερασπιστές του κυβερνοχώρου να ασκηθούν στην προστασία των εθνικών συστημάτων πληροφορικής και των κρίσιμων υποδομών υπό την πίεση μιας μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεσης.

Locked Shields23

Στην Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ Locked Shields23, από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό του Διακλαδικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΕΚΥΒ) της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ και προσωπικό τμημάτων κυβερνοασφάλειας των Γενικών Επιτελείων, καθώς και αντίστοιχο προσωπικό από την Ελληνική Αστυνομία.

Σε σύγκριση με την περσινή άσκηση, όπου συμμετείχαν 2.000 άτομα από 32 χώρες, η άσκηση Locked Shields 2023 είχε 3.000 συμμετέχοντες από 38 χώρες.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε σημαντικά είναι πιθανό – τουλάχιστον εν μέρει – να οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι η Google σε έκθεση της με τίτλο “Ομίχλη του Πολέμου: Πώς η σύγκρουση της Ουκρανίας μεταμόρφωσε το τοπίο απειλών στον κυβερνοχώρο”, προβλέπει αύξηση των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ουκρανίας καθώς και των μελών του ΝΑΤΟ για το 2023.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ