Σάββατο 04/05/2024

Τουρκία: Το ΥΠΕΞ δεν μπορεί να πει “μας κατέρριψαν το UCAV ANKA-S”

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τουρκικό UCAV “χάθηκε”.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κατέρριψε τουρκικό UAV ANKA-S στη Συρία, χθες 6 Οκτωβρίου 2023. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Ταξίαρχο Πατ Ράιντερ, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρήθηκε απειλή για τα αμερικανικά στρατεύματα και καταρρίφθηκε από μαχητικό αεροσκάφος F-16.

“Ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέρριψε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που είχε παρατηρηθεί να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε ζώνη λειτουργίας περιορισμένης από τις ΗΠΑ περίπου ένα χιλιόμετρο από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία”, δήλωσε την ίδια ημέρα του περιστατικού.

Η Τουρκία αντιθέτως, μέσω διαρροών, ισχυρίστηκε ότι δεν ανήκει στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, κρύβοντας ότι UCAV ANKA-S έχουν επίσης η Γενική Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής (“Τζανταρμά) και ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (ΜΙΤ).

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι το “UCAV χάθηκε λόγω διαφορετικών τεχνικών εκτιμήσεων στον μηχανισμό αποσύγκρουσης (deconfliction) με τρίτους. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του μηχανισμού αποσύγκρουσης με τα αρμόδια μέρη.”

Σημειώνεται ότι, deconfliction είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στη στρατιωτική ορολογία για να περιγράψει τη διαδικασία μείωσης του κινδύνου φιλίων πυρών εντός ενός στρατού ή μεταξύ συμμαχικών δυνάμεων που επιχειρούν στον ίδιο χώρο μάχης.

Πώς έγινε η κατάρριψη του τουρκικού UCAV

Γύρω στις 7:30 π.μ. τοπική ώρα, οι αμερικανικές δυνάμεις παρατήρησαν το UCAV να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Χασάκα της Συρίας. Ορισμένα από τα χτυπήματα έγιναν εντός της ζώνης επιχειρήσεων που είχε δηλωθεί ως ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και εισόδου (ROZ: Restricted Operating Zone) από τις ΗΠΑ.

Στις 11:30 περίπου τοπική ώρα, ένα τουρκικό UAV εισήλθε ξανά στη ROZ με κατεύθυνση προς το σημείο όπου βρίσκονταν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Οι Αμερικανοί διοικητές εκτίμησαν ότι το UAV, το οποίο απείχε πλέον λιγότερο από μισό χιλιόμετρο από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, ήταν μια πιθανή απειλή, και τα αμερικανικά μαχητικά F-16 κατέρριψαν στη συνέχεια το UAV στα πλαίσια της αυτοάμυνας περίπου στις 11:40 τοπική ώρα.

Τόσο απλά… σε 10 λεπτά από τη διαταγή του διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, η απειλή είχε καταρριφθεί.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ