Πέμπτη 02/05/2024

Σουδάν: Κατάπαυση του πυρός μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ – Η τύχη των Ελλήνων

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ένοπλες Δυνάμεις του Σουδάν και παραστρατιωτικοί αποδέχθηκαν την κατάπαυση του πυρός για 24 ώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε χωριστά χθες 17 Απριλίου 2023 με τον Στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν, Διοικητή των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων, και τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, Διοικητή των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας για να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους επλήγησαν από τις μάχες, η επανένωση των σουδανικών οικογενειών και να επιτραπεί στη διεθνή κοινότητα στο Χαρτούμ να διασφαλίσει ότι η παρουσία της είναι ασφαλής.

Ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για τον θάνατο και τον τραυματισμό τόσων πολλών Σουδανών αμάχων λόγω των συνεχιζόμενων, αδιάκριτων μαχών και τόνισε την ευθύνη των δύο στρατηγών να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών, του διπλωματικού προσωπικού και των εργαζομένων στον ανθρωπισμό.

Οι δύο Στρατηγοί αποδέχθηκαν την κατάπαυση πυρός, η οποία θα είναι διάρκειας 24 ωρών και θα αρχίσει στις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας).

Η τύχη των Ελλήνων στο Σουδάν

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, είπε ότι περισσότεροι από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν.

Στις 16 Απριλίου 2023 ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα.

Οι δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν βρίσκονται σε νοσοκομείο ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες.

Την ίδια ώρα, 15 Ορθόδοξοι Χριστιανοί εκ των οποίων Έλληνες και 2 παιδιά, είναι εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού.

“Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας”, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ