Τρίτη 07/05/2024

ΗΠΑ: Ανεξάρτητα τίνος πύραυλος χτύπησε την Πολωνία, η Ρωσία φταίει

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Οι ΗΠΑ έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στην έρευνα της πολωνικής κυβέρνησης για την έκρηξη του πυραύλου στην Πολωνία και την τελική ευθύνη φέρει η Ρωσία, ανεξάρτητα από το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αντριέν Γουάτσον,σήμερα 16 Νοεμβρίου 2022.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη στοιχεία που θα έρχονται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση του Προέδρου Ντούντα ότι αυτή η έκρηξη ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα ενός ουκρανικού πυραύλου αεράμυνας που δυστυχώς προσγειώθηκε στην Πολωνία.

“Όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων στην Ουκρανία ειδικά με σκοπό να στοχεύσει μη στρατιωτικές υποδομές. Η Ουκρανία είχε -και έχει- κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο Αντριέν Γουάτσον σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μοιράζονται με διαφάνεια κάθε νέα πληροφορία που σχετίζεται με την έκρηξη στην Πολωνία και θα είναι σε επαφή με την ουκρανική πλευρά.

“Εκφράζουμε και πάλι την αλληλεγγύη μας στον λαό της Ουκρανίας και τα συλλυπητήρια μας για τις απώλειες που υπέστησαν σε αυτές τις βάρβαρες αεροπορικές επιδρομές. Γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια περισσότεροι Ουκρανοί παραμένουν χωρίς ρεύμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης ως αποτέλεσμα. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι και πάλι στα αγαπημένα πρόσωπα των δύο Πολωνών πολιτών που σκοτώθηκαν τραγικά”, πρόσθεσε.

Πύραυλος χτύπησε την Πολωνία - Δύο νεκροί από την έκρηξη στο πολωνικό χωριό Πρζεβοντόφ (Przewodów)
Πύραυλος χτύπησε την Πολωνία – Δύο νεκροί από την έκρηξη στο πολωνικό χωριό Πρζεβοντόφ (Przewodów). Εικόνα: Social Media

Πρόεδρος Πολωνίας: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για εσκεμμένη επίθεση στην Πολωνία

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ντούντα τόνισε ότι στις 15 Νοεμβρίου υπήρξε μια “μαζική, άνευ προηγουμένου ρωσική επίθεση στην Ουκρανία“. Όπως είπε, η ρωσική πλευρά εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους διαφόρων τύπων κατά της Ουκρανίας, βομβαρδίστηκε ολόκληρη η επικράτεια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στα σύνορα με την Πολωνία, των περιοχών Λβίβ και Βολίν.

“Η Ουκρανία αμύνθηκε -κάτι που είναι προφανές και κατανοητό- εκτοξεύοντας πυραύλους που είχαν ως στόχο να καταρρίψουν τους ρωσικούς πυραύλους. Σε σχέση με τα παραπάνω, είχαμε να κάνουμε με μια πολύ σοβαρή σύγκρουση που προκλήθηκε από τη ρωσική πλευρά, καθώς και όλη η σύγκρουση. Στην πραγματικότητα, επομένως, η ρωσική πλευρά είναι σίγουρα υπεύθυνη για τη χθεσινή σύγκρουση”, είπε ο Ντούντα.

Ο Πρόεδρος Ντούντα είπε ότι στην περιοχή Χρουμπιέσουφ, όπου σημειώθηκε η έκρηξη και όπου σκοτώθηκαν δύο Πολωνοί πολίτες, οι έρευνες συνεχίζονται.

“Τίποτα, απολύτως τίποτα, δεν δείχνει ότι ήταν σκόπιμη επίθεση στην Πολωνία. Αυτό που συνέβη, ότι ο πύραυλος προσγειώθηκε στο έδαφός μας δεν ήταν σκόπιμο. Δεν ήταν πύραυλος που στόχευε την Πολωνία. Στην ουσία, λοιπόν, δεν ήταν επίθεση στην Πολωνία”, είπε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε ότι πιθανότατα επρόκειτο για πύραυλο S-300 ρωσικής κατασκευής, που πιθανότατα κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970.

“Ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο; Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία ότι αυτός ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη ρωσική πλευρά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ενδείξεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι ήταν ένας πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε για αντιπυραυλική άμυνα, δηλαδή χρησιμοποιήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις”, είπε ο Αντρέι Ντούντα.

Πολωνία: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την έκρηξη πυραύλου

Στις 15 Νοεμβρίου, έγινε γνωστό ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε ξηραντήρια σιτηρών στο πολωνικό χωριό Πρζεβοντόφ (Przewodów) κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η ώρα των εκρήξεων συνέπεσε με μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία στοχεύοντας κυρίως ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι εκρήξεις που σκότωσαν δύο άτομα προκλήθηκαν από την πτώση ενός ή δύο πυραύλων. Εξαιτίας αυτού, η Πολωνία είχε ανακοινώσει ότι θα επικαλεστεί το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει τη σύγκληση διαβουλεύσεων σε περίπτωση απειλής.

Ωστόσο, τόσο η Πολωνία όσο το ΝΑΤΟ δεν έχουν δώσει ακόμη μια τελική αξιολόγηση αυτών των γεγονότων. Είναι πιθανό ότι η ουκρανική αεράμυνα ενεπλάκη στην έκρηξη.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ