Σάββατο 27/04/2024

Σημαντικά γεγονότα 2022: 4 ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν το έτος 2022

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

4 σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν το έτος 2022 και την παγκόσμια ιστορία

Το 2022 σε λίγο καιρό θα φύγει και το γεγονός που σημάδεψε την χρονιά είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

24 Φεβρουαρίου 2022: Ο ρωσικός στρατός εισβάλλει στην Ουκρανία

Όλος ο κόσμος είναι έκπληκτος. Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, στις 4 π.μ., βομβαρδίστηκαν πολλές πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου. Η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μόλις ξεκίνησε. Σε τηλεοπτική ομιλία ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαιώνει το ξέσπασμα της εισβολής, την οποία παρουσιάζει ως “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, με το πρόσχημα της υπεράσπισης των αυτονομιστών του Ντονμπάς, στα ανατολικά. Προγραμματισμένη να είναι σύντομη και να σαρώσει την ουκρανική κυβέρνηση, η επίθεση θα συναντήσει ωστόσο απροσδόκητη αντίσταση. 

Δέκα μήνες αργότερα, ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία και οι συνέπειές του στην παγκόσμια οικονομία γίνονται αισθητές καθημερινά, ιδίως μέσω διαφόρων ελλείψεων ή μιας ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας γενικότερα.

8 Σεπτεμβρίου 2022: Ο θάνατος της Ελισάβετ Β’

Η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ Β’ πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου μετά από 70 χρόνια βασιλείας, σε ηλικία 96 ετών. Θα έχει γνωρίσει 15 Βρετανούς πρωθυπουργούς, από τον πρώτο κιόλας το 1952, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, μέχρι την προσωρινή Λιζ Τρας, την οποία είχε υποδεχθεί λίγες μέρες πριν τον θάνατό της. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ θα έχει γνωρίσει όλους τους μεγάλους αυτού του κόσμου, μερικοί από τους οποίους έχουν μπει στα βιβλία της ιστορίας εδώ και πολύ καιρό. Ο γιος της Κάρολος, μέχρι πρότινος πρίγκιπας της Ουαλίας, θα την διαδεχθεί στον θρόνο με το όνομα Κάρολος Γ’ στην στέψη που θα γίνει στις 6 Μαΐου 2023. 

Ιράν: Η εξέγερση του πέπλου

Στις 16 Σεπτεμβρίου, η 22χρονη Μαχσά Αμινί (Mahsa Amini), πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής στην Τεχεράνη, επειδή “φορούσε ακατάλληλα ρούχα”. Από την ανακοίνωση του θανάτου της, οι διαδηλώσεις πολλαπλασιάστηκαν και εντάθηκαν σε όλη τη χώρα. Αν και το καθεστώς του Ιράν έχει επισήμως ανακοινώσει την κατάργηση της αστυνομίας ηθικής, η σφοδρή καταστολή συνεχίζεται. Εκατοντάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ή στο περιθώριο των ταραχών, ενώ δώδεκα άλλοι καταδικάστηκαν σε θάνατο για την αντίθεσή τους στο καθεστώς, δύο από τους οποίους έχουν ήδη εκτελεστεί. 

Διάστημα: Επιστροφή στη Σελήνη

Μετά από λίγο περισσότερες από 25 ημέρες στο διάστημα και ένα ταξίδι γύρω από τη Σελήνη, το διαστημόπλοιο Orion, το οποίο δεν είχε αστροναύτη για αυτήν τη δοκιμαστική πτήση, επέστρεψε στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

Ολοκληρώνεται έτσι η αποστολή Artemis-1 της NASA, η οποία προετοιμάζεται για την επιστροφή των αστροναυτών στο φεγγάρι αν και η πρώτη προσελήνωση στο φεγγάρι δεν αναμένεται μέχρι, στην καλύτερη περίπτωση, το 2026. Η πρώτη αποστολή με ανθρώπους στο φεγγάρι, η Apollo 17, απογειώθηκε μόλις πριν από 50 χρόνια στις 7 Δεκεμβρίου 1972.

Στις 21 Νοεμβρίου, την έκτη ημέρα πτήσης της αποστολής Artemis 1, το διαστημόπλοιο της NASA κινηματογράφησε μια υπέροχη ανατολή της Γης.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ