Σάββατο 27/04/2024

Μάσκα FFP2, KN95 και N95: Πλήρης οδηγός για τις διαφορές (ΚΝ95-Ν95-FFP2)

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Οι μάσκες προσώπου (FFP2, KN95 και N95) είναι το κύριο εργαλείο που χρησιμοποιείται για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης ή μόλυνσης του COVID-19.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει εισηγηθεί, μεταξύ άλλων, στην κυβέρνηση, αναφορικά με τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που βρίσκονται προ των πυλών, τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας KN95 σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τις δυνατότητες και τις διαφορές των μασκών FFP2, KN95 και N95.

Τύποι μασκών FFP2, N95, KN95

Οι μάσκες υπόκεινται σε διάφορα ρυθμιστικά πρότυπα σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα πρότυπα καθορίζουν ορισμένες απαιτούμενες φυσικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά απόδοσης προκειμένου οι μάσκες να συμμορφώνονται με το συγκεκριμένο πρότυπο. Κατά τη διάρκεια καταστάσεων πανδημίας ή έκτακτης ανάγκης, οι υγειονομικές αρχές αναφέρονται συχνά σε αυτά τα πρότυπα όταν κάνουν συστάσεις, δηλώνοντας, για παράδειγμα, ότι ορισμένοι πληθυσμοί πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα «KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμη».

Οι 3 κύριοι τύποι μάσκας φιλτραρίσματος για το πρόσωπο που κυκλοφορούν στην αγορά είναι:

  • Μάσκες προσώπου FFP2 πιστοποιημένες με Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 149-2001
  • Μάσκες προσώπου N95 πιστοποιημένες με Αμερικανικό πρότυπο NIOSH-42CFR84
  • Μάσκες προσώπου KN95 πιστοποιημένες με Κινεζικό πρότυπο GB2626-2006

Απόδοση φιλτραρίσματος μασκών KN95, N95 και FFP2

Οι μάσκες KN95, N95 και FFP2 παρέχουν παρόμοια επίπεδα φιλτραρίσματος καθόσον και οι τρεις έχουν ικανότητα φιλτραρίσματος πάνω από 94%, σύμφωνα με τα πρότυπα που διέπουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

Ακολουθεί η συγκεκριμένη πιστοποιημένη ικανότητα φιλτραρίσματος για καθένα από τους τρεις τύπους μάσκας προσώπου φιλτραρίσματος :

  • Μάσκες προσώπου FFP2: 94% ικανότητα φιλτραρίσματος
  • Μάσκες προσώπου N95: 95% ικανότητα φιλτραρίσματος
  • Μάσκες προσώπου KN95: 95% ικανότητα φιλτραρίσματος

Τα πρότυπα που διέπουν τις μάσκες KN95, N95 και FFP2

Οι μάσκες KN95, N95 και FFP2 διαφέρουν ως προς τη διαδικασία που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του φιλτραρίσματος τους. Αυτή η διαδικασία αλλάζει ανάλογα με τον τόπο παραγωγής τους, καθώς ακολουθεί τους κανόνες πιστοποίησης που έχουν θεσπιστεί από τη χώρα όπου ελέγχεται η λειτουργία των συσκευών.

Οι κύριες διαφορές μεταξύ των προτύπων είναι οι ρυπογόνες ουσίες που δοκιμάστηκαν και η αντίσταση στην εισπνοή και την εκπνοή.

Μια σύντομη περίληψη των διαφορών μεταξύ των προτύπων που υιοθετήθηκαν για την πιστοποίηση μασκών KN95, N95 και FFP2 φαίνεται στον παρακάτω πίνακα που συνέταξε η [Πηγή: 3M. (2021, February). Comparison of FFP2, KN95, and N95 Filtering Facepiece Respirator Classes. 3M Science. Applied to Life.]

PROTECTION FACTORFFP2
(EN 149: 2001)
N95
(NIOSH-42CFR84)
KN95
(GB2626-2006)
Filtration efficiency (Αποδοτικότητα φιλτραρίσματος)≥ 94%≥ 95%≥ 95%
Test agent (Ουσία δοκιμής)NaCl (χλωριούχο νατρίο) and paraffin oil (παραφινέλαιο)NaClNaCl
Test flow rate (Δοκιμαστική ταχύτητα ροής)95 l/min (variable during test)
(μεταβλητή κατά τη διάρκεια της δοκιμής)
85 l/min85 l/min
Total inward leakage (TIL) tested on individuals performing exercises
(Ολική διαρροή προς τα μέσα που δοκιμάστηκε σε άτομα που εκτελούσαν ασκήσεις)
8%not measured8%
Allowed inhalation resistance (max pressure drop)
Επιτρεπόμενη αντίσταση στην εισπνοή (μέγιστη πτώση πίεσης)
≤ 70 Pa @ 30 L/min; ≤ 240 Pa @ 95 L/min; ≤ 500 Pa (clogging)≤ 343 Pa≤ 350 Pa
Exhalation resistance (max pressure drop)
Αντίσταση εκπνοής (μέγιστη πτώση πίεσης)
≤ 300 Pa≤ 245 Pa≤ 250 Pa

Μάσκα N95 – NIOSH-42CFR84

Οι μάσκες N95 καλύπτονται από το αμερικανικό πρότυπο NIOSH-42CFR84, που έχει εκπονηθεί από το NIOSH (Εθνικό Ινστιτούτο για την Εργασιακή Ασφάλεια και Υγεία), τον αμερικανικό οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την πιστοποίηση της πραγματικής αποτελεσματικότητας του φιλτραρίσματος των συσκευών προσώπου.

Μάσκα KN95 – GB2626-2006

Οι μάσκες KN95 είναι πιστοποιημένες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με βάση τους κανόνες που ορίζονται στο πρότυπο GB2626-2006. Αυτό το πρότυπο υπαγορεύει τις τεχνικές απαιτήσεις, τις μεθόδους δοκιμών και την επωνυμία για αναπνευστικές συσκευές με προστατευτικό φίλτρο που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του αέρα από δυνητικά επιβλαβή σωματίδια.

Μάσκες FFP1, FFP2 και FFP3 – EN 149:2001+A1:2009

Το FFP στο όνομα FFP2 είναι τα αρχικά των λέξεων Filtering Face Piece που η κατά λέξη μετάφραση είναι «φιλτράρισμα πρόσωπο κομμάτι».

Οι μάσκες FFP2, FFP1 και FFP3 διέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το νόμο EN 149:2001, όπως ενημερώθηκε το 2009. Αυτός ο νόμος ορίζει τα πρότυπα που χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των «αναπνευστικών προστατευτικών συσκευών» και καθορίζει σαφώς τις απαιτήσεις, τις δοκιμές και μαρκάρισμα για τις μάσκες.

Μάσκα FFP2 EN 149:2001+A1:2009
Μάσκα FFP2 EN 149:2001+A1:2009

Το ευρωπαϊκό πρότυπο χρησιμοποιεί υγρές ουσίες σε δοκιμές καθώς και στερεά

Η πρώτη διαφορά σε σχέση με τα άλλα πρότυπα, σχετίζεται με τη ρυπογόνο ουσία που χρησιμοποιείται κατά τη δοκιμή των μασκών FFP1, FFP2 και FFP3.

Το ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης πραγματοποιεί δοκιμές χρησιμοποιώντας παραφινέλαιο, έναν υγρό ρύπο, καθώς και χρησιμοποιώντας σωματίδια χλωριούχου νατρίου σε στερεή κατάσταση.

Αυτό είναι σίγουρα ένα θετικό πράγμα, καθώς σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των μασκών ελέγχεται όχι μόνο με ρύπους στερεάς κατάστασης (όπως σκόνη), αλλά επίσης, και το πιο σημαντικό, σωματίδια με τη μορφή σταγονιδίων και αερολυμάτων που διαδίδονται στον αέρα.

Το ευρωπαϊκό πρότυπο δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην αντίσταση στην εισπνοή

Η δεύτερη διαφορά είναι ο αριθμός για την επιτρεπόμενη αντίσταση στην εισπνοή.

Ο μέσος αριθμός αντίστασης στο ευρωπαϊκό πρότυπο είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι στα αμερικανικά και κινεζικά συστήματα πιστοποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι μάσκες FFP2 που κατασκευάζονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο θα πρέπει να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη άνεση και ανθεκτικότητα.

Μάσκα FFP2 διάρκεια χρήσης

Οι μάσκες FFP2 μπορούν να επισημαίνονται με το γράμμα (R) για «επαναχρησιμοποιήσιμες» ή (NR) για «μη επαναχρησιμοποιήσιμες».

Οι περισσότερες μάσκες FFP2 ανήκουν στην τελευταία κατηγορία – είναι προστατευτικές συσκευές που σταδιακά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές με το πέρασμα του χρόνου. Για αυτόν τον λόγο, μια μάσκα FFP2 διαρκεί συνήθως περίπου οκτώ ώρες σε περιβάλλοντα που διατρέχουν κίνδυνο.

Ακόμα κι αν φοριέται ενώ διατηρείται απόσταση ασφαλείας σε περιοχές χαμηλού κινδύνου, η μάσκα θα πρέπει ωστόσο να πετιέται μετά από οκτώ ώρες, καθώς η αναπνοή και η έκθεση στην υγρασία επηρεάζουν σταδιακά την ικανότητα φιλτραρίσματος και τη σωματική της ακεραιότητα. Μόλις υγρανθούν σημαντικά, οι μάσκες FFP2 θα πρέπει να αλλάζονται.

Μάσκα FFP2 με και χωρίς βαλβίδα: Ποια είναι η διαφορά;

Οι μάσκες FFP2, N95 και KN95 μπορούν να παραχθούν με ή χωρίς βαλβίδα. Αλλά τι διαφορά υπάρχει;

Με απλά λόγια, οι μάσκες με βαλβίδα είναι ασφαλείς για τον χρήστη, αλλά όχι για τους γύρω τους. Η βαλβίδα φιλτράρει την εισερχόμενη ροή αέρα αλλά όχι τον εξερχόμενο αέρα, που σημαίνει ότι οι μάσκες με βαλβίδα ΔΕΝ πρέπει να φοριούνται από άτομα που έχουν ή μπορεί να έχουν COVID-19. Αντί αυτού, αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να επιλέγουν μάσκες χωρίς βαλβίδα, οι οποίες φιλτράρουν τόσο τον εισπνεόμενο όσο και τον εκπνεόμενο αέρας: χειρουργικές μάσκες ή μάσκες KN95, FFP2 ή N95 χωρίς βαλβίδα.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ