Σάββατο 27/04/2024

Πολυχρόνης Κοϊμτσίδης: Πέθανε ο “Terra Pontus”

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Πέθανε ο Πολυχρόνης Κοϊμτσίδης γνωστός στο διαδίκτυο ως “Terra Pontus”.

Ο Πολυχρόνης (Χρόνης) Κοϊμτσίδης, ο Φάτσαλους, “ξεκίνησε το ταξίδι” για την Γη του Πόντου (Terra Pontus).

Ο “Terra Pontus” με καταγωγή το χωριό Καλλίφυτος Δράμας γεννήθηκε το 1951 και απεβίωσε στις 18 Απριλίου 2023 στην Αθήνα όπου ζούσε. Η καταγωγή του από τον Αλησμόνητο Πόντο ήταν από την Οινόη και την Φάτσα (τ’ ανταρτοχώρια Τσάμαλαν και Κογιουμτζάντων του Αγιού Τεπέ της Σαμψούντας).

Κομπιουτεράκιας όταν συνταξιοδοτήθηκε αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο blog του μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις στο ευρύ κοινό.

“Οι νέοι πρέπει να μάθουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την γλώσσα μας. Το τελευταίο είναι κατά την γνώμη μας ότι πιο σημαντικό πρέπει να γίνει για να υπάρξει συνέχεια. Το τικ και η σουρβά δεν είναι αρκετά, δεν θα πάμε μπροστά μόνο με διασκέδαση…”

“Είναι κρίμα να μένει η πληροφορία, η γνώση, ερμητικά κλεισμένη στις βιβλιοθήκες μας και στα ντουλάπια μας. Γιατί με τα σημερινά εργαλεία της τεχνολογίας, η γνώση μπορεί να γίνει κτήμα όλων. Και η γνώση είναι δύναμη.”, είχε γράψει.

Λάτρης των χαρτών, ανέδειξε “χαμένους” χάρτες στο αχανές διαδίκτυο ενώ “όπλισε” πολλούς με τις ελληνικές ονομασίες. Με την “Air Pontus”, την “αεροπορική εταιρεία” του, μας ταξίδεψε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία σε μέρη του Πόντου.

Ακούραστος και ανιδιοτελής “εργάτης” του Πόντου, ο Χρόνης Κοϊμτσίδης είχε “εξειδίκευση” στο λεγόμενο Αντάρτικο του Πόντου.

Στην τελευταία του ανάρτηση στις 26 Φεβρουαρίου 2023 στο blog του Terra Pontus, έγραψε λες και προμήνυε το κακό που ερχόταν:

“τίτλοι τέλους
κάποτε θα γινότανε και αυτό… δεν θα σας κουράσω με ένα μακροσκελές κείμενο μετά από 8 χρόνια και 2 μήνες η σελίδα θα σταματήσει να ενημερώνεται κουράστηκα, αγχώθηκα αφάνταστα, απογοητεύτηκα όχι σπάνια όλα αυτά τα χρόνια επίσης ελπίζω να υπάρξει συνέχεια με μια νέα σελίδα με τα ίδια πάνω-κάτω χαρακτηριστικά.
ελπίζω να προσέφερα κάτι στην κατανόηση της ιστορίας μας
Σας ευχαριστώ όλους και κυρίως αυτούς που στήριξαν την σελίδα μας με τον καλό τους λόγο, με την συμμετοχή τους στα σχόλια, με την εξεύρεση σπάνιων βιβλίων.
[σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα αναρτούμε δίνοντας το παρών]
Πολυχρόνης Κοϊμτσίδης 26.2.2023″

Παρακολουθήστε την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα “Το αντάρτικο τον Πόντου” στην αίθουσα του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων “Σέρρα”, στις 18 Φεβρουαρίου 2018:

Παρακολουθείστε την συνέντευξη του Χρόνη “Terra Pontus” Κοϊμτσίδη στο περιοδικό “Πόντος” και τον δημοσιογράφο Φωκίωνα Φουντουκίδη:

Καλό παράδεισο να έχεις! Καλό ταξίδι στα παρχάρια του ουρανού!

Έι ρίζα μ’, τσ’ εξέρ, πέρκι πετά και πάει κι αναπέεται εκεί απόθεν έρθεν…

Το blog Terra Pontus: https://terra-pontus.blogspot.com/

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ