Δευτέρα 29/04/2024

Τσίπρας: Θυμήθηκε τον ποντιακό ελληνισμό αλλά ξέχασε τον μικρασιατικό

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο Μενίδι στις 30 Απριλίου 2023.

Η ομιλία είχε ως ακροατήριο-στόχο τον ποντιακό ελληνισμό. Γιατί; θα το γράψουμε παρακάτω…

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον ποντιακό ελληνισμό δεσμεύθηκε για την συγκρότηση μιας μόνιμης και διαρκούς διακομματικής επιτροπής, που σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών θα χαράξει και θα υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού την περίοδο 1914-1923.

Έπειτα, δεσμεύτηκε στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης πέρα των άλλων οικονομικών ρυθμίσεων ότι η εθνική σύνταξη “θα καταβάλλεται στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας, και ότι οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι ομογενείς θα λαμβάνουν το πλήρες σχετικό επίδομα.” Στα πλαίσια του συμβολαίου “δικαιοσύνης για τους παλιννοστούντες Πόντιους και τον ποντιακό ελληνισμό”, δεσμεύθηκε επίσης για “απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας”.

Κοιτώντας πίσω από τις λέξεις γεννάται ένα ερώτημα, εάν δεν υπήρχαν ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που απαιτούν σχετικές οικονομικές απολαβές και ρυθμίσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα οργάνωνε την ομιλία;

Θα έλεγε “άλλα ζα σπάουνταν και άλλα μαρουκούνταν”, δηλαδή, άλλα ζώα σφάζονται και άλλα μηρυκάζουν;

Γενοκτονία Ελλήνων δεν έγινε μόνο στον Πόντο αλλά και στην Μικρά Ασία.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με Νόμο 2645/1998 του Ελληνικού Κράτους αναγνωρίζεται η 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος. Αντίστοιχα, με το Νόμο 2193/1994, η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τους Τούρκους, στην γεωγραφική περιοχή της Μικράς Ασίας (στην οποία ανήκει ο Πόντος) δεν εξαρτάται από παροχή χρημάτων σε άτομα που ήρθαν στην Ελλάδα από εκείνες τις περιοχές χρόνια μετά την Γενοκτονία.

Και για να γίνουμε πιο κακοί, όταν ήρθαν οι παππούδες μας ξυπόλητοι στην Μητέρα Ελλάδα, κυνηγημένοι από τις ορδές, πήραν ένα χωράφι, γεωργικά εργαλεία και σπόρους για να δουλέψουν και να θρέψουν τις οικογένειές τους. Να ορθοποδήσουν, να δουλέψουν και να πάρουν σύνταξη. Αυτά.

Για όσους και όσες αναρωτηθούν για τις σχέσεις μας με την Αλησμόνητη Πατρίδα, ας ρίξουν μια ματιά στην κατηγορία Πόντος.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ