Δευτέρα 29/04/2024

Πρόωροι θάνατοι Στρατιωτικών: Ποιο είναι το πόρισμα της επιτροπής της ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ;

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ακόμη ένας θάνατος εν ενεργεία Στρατιωτικού συνέβη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Απεβίωσε ο ΕΠΟΠ Επιλοχίας Ιωάννης Δημόπουλος που υπηρετούσε στην 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία “ΠΟΝΤΟΣ” από άγνωστους για εμάς λόγους. Ο εν λόγω ΕΠΟΠ σύμφωνα με το kranosgr.com “κατέρρευσε την ώρα που έπαιζε μπάσκετ”.

Όπως μαθαίνουμε ένας άλλος ΕΠΟΠ ο οποίος υπηρετεί και αυτός στην προαναφερόμενη Ταξιαρχία ενόσω εκπαιδευόταν υπέστη έμφραγμα μυοκαρδίου αλλά είναι καλά στην υγεία του.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο 2022 ότι, “την 10η Νοεμβρίου 2021, υπό τη Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε ο καθορισμός επιτροπής που θα εξετάζει κάθε μη βίαιο αιφνίδιο θάνατο που συνέβη εντός ή εκτός δομής υγείας, χωρίς σαφή κλινική αιτία θανάτου, που χρήζει ιατροδικαστικής εξέτασης και οφείλεται σε εσωτερικό παθολογικό παράγοντα.”

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκρινε τότε σκόπιμο να επιρρίψει εμμέσως ευθύνες στα Στελέχη αναφέροντας ότι “κάθε στέλεχος φέρει ατομική ευθύνη για τη διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών”.

Η ανωτέρω απάντηση του ΥΕΘΑ προήλθε κατόπιν εγγράφου της Ένωσης Στρατιωτικών Ηπείρου (ΠΟΜΕΝΣ) που κατατέθηκε στην Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Υπενθυμίζεται ότι, σε έγγραφο της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΣ με ημερομηνία 22 Απριλίου 2022, το οποίο κοινοποίησε η ΠΟΕΣ, η περιοδική υγειονομική εξέταση “πραγματοποιείται αρχικά μετά την κατάταξη του στελέχους στο Στρατό Ξηράς και στη συνέχεια κάθε δύο έτη μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Μετά τη συμπλήρωση του 35ου έτους, θα γίνεται κάθε χρόνο.”

Βάσει των ανωτέρω, είναι σαφής η κλινική αιτία θανάτου του 42χρονου Στρατιωτικού που υποβαλλόταν σε περιοδική υγειονομική εξέταση κάθε έτος τα τελευταία 7 έτη και κατέρρευσε ενόσω έπαιζε μπάσκετ; Χρήζει ιατροδικαστικής εξέτασης το περιστατικό; Εάν ναι, ποιο είναι το πόρισμα;

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πάγια Διαταγή 4-2/2013 του ΓΕΕΘΑ, για κάθε περίπτωση θανάτου εν ενεργεία προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων διατάσσεται και διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και τα αίτια θανάτου καθώς και η σχέση του θανάτου με την Υπηρεσία…

Καλό Παράδεισο Γιάννη! Τα συλλυπητήριά μας στην σύζυγό σου, τον υιό σου και τους οικείους σου!

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ