Τρίτη 21/05/2024

Πολυεθνική Άσκηση ORION 2023

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων γνωστή ως ORION 2023 από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου 2023, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου.

Συμμετέχουσες ναυτικές μονάδες στην Πολυεθνική Άσκηση ORION 2023 ήταν από τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Το σενάριο της Άσκησης ORION 2023

Με βάση την εξέταση ενός σεναρίου που περιλαμβάνει την αποσταθεροποίηση μιας υποθετικής συμμαχικής χώρας ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών και υβριδικών επιθετικών ενεργειών γειτονικής χώρας, η άσκηση είχε στόχο να αυξήσει την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχόντων χωρών στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Η ανάπτυξη των δυνάμεων της Συμμαχίας πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, που αφορά τη συλλογική άμυνα και το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης και την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας του συμμαχικού έθνους.

Η ORION 2023 αποτελεί συνέχεια της άσκησης POLARIS των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2021 και περιελάμβανε την υλοποίηση σύνθετων διακλαδικών επιχειρησιακών σεναρίων που αφορούν επιχειρήσεις σε πολλούς τομείς και περιοχές συγκρούσεων. Στο πλαίσιο των αμφίβιων επιχειρήσεων, η Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ απέκτησε και διατήρησε τον έλεγχο της θάλασσας, συμμετείχε σε προχωρητικούς ελιγμούς, πόλεμο επιφανείας και αντικείμενα σύνθεσης κοινής επιχειρησιακής εικόνας επιφανείας και αέρος.

Ο Αρχηγός του Γαλλικού Επιτελείου Άμυνας, Στρατηγός Thierry Burkhard, οι Αρχηγοί των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σαουδικής Αραβίας, οι Ακόλουθοι Άμυνας (AKAM) των συμμετεχουσών χωρών, και ο ΑΚΑΜ Ελλάδος στη Γαλλία, Σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραβίτης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, παρευρέθηκαν στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) στις 2 Μαρτίου 2023 επί του Πλοίου Διοίκησης Αμφίβιων Επιχειρήσεων (LHD) FS TONNERRE.

Πολυεθνική Άσκηση ORION 2023
Πολυεθνική Άσκηση ORION 2023

Η Πολυεθνική Άσκηση ORION 2023 συνέβαλε σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στην προώθηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο. Συνέβαλε επίσης στην εφαρμογή των Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, και του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας, Στρατηγού Thierry Burkhard.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ