Δευτέρα 29/04/2024

Πολεμική Αεροπορία: Ολοκληρώθηκε η άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ FRIZIS DAMAS

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ολοκληρώθηκε η Διμερής Αεροπορική Άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ με την επωνυμία FRIZIS DAMAS

Η Άσκηση η οποία διεξήχθη εντός του FIR Αθηνών και Τελ Αβίβ στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπεται στο Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έτους 2023.

Στην Άσκηση η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχαν με 10 εξόδους Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 και 1 Αεροσκάφους EMB-145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), ενώ από πλευράς Ισραήλ συμμετείχαν Αεροσκάφη Εναέριου Ανεφοδιασμού B707, Αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου G550, καθώς και Μαχητικά Αεροσκάφη F-15, F-16 και F-35.

FRIZIS DAMAS: Διμερής Αεροπορική Άσκηση Ελλάδας και Ισραήλ

Σκοπός της Άσκησης FRIZIS DAMAS 2023 ήταν η:

  • εξάσκηση των συμμετεχόντων σε σύνθετες Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Composite Air Operations-COMAO) μεγάλης εμβέλειας με την υποστήριξη Αεροσκαφών Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling-AAR) και Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning and Control-AEW&C)
  • η αντιμετώπιση εναέριων απειλών και προσβολή επίγειων στόχων

Η φετινή αεροπορική Άσκηση αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης περσινής και σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας – ΓΕΕΘΑ, επιβεβαιώνεται η ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ και εμβαθύνει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεών τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν οι 2 Χώρες για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Το όνομα της Άσκησης FRIZIS DAMAS

Η άσκηση έλαβε το όνομα από τον Μαρδοχαίο Φριζή (Frizis) και τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό (Damas).

Ο Ελληνοεβραίος Μαρδοχαίος Φριζής ήταν Συνταγματάρχης Πεζικού του Ελληνικού Στρατού και σκοτώθηκε πολεμώντας στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο στις 5 Δεκεμβρίου, βορειοανατολικά της Πρεμετής. Τα οστά του αναγνωρίστηκαν στην Αλβανία το 2002 και η σορός του βρίσκεται πια στο Ισραηλιτικό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης (Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης).

Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ήταν ο 11ος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έλαβε, ανακηρύχθηκε «Δίκαιος των Εθνών», τίτλος που αποδίδεται σε όσους έσωσαν τη ζωή Εβραίων στον πόλεμο.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ