Τρίτη 07/05/2024

Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή στολισμένο καραβάκι τα Χριστούγεννα;

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Τι στολίζουμε τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα;

Το έθιμο με το στολισμένο καραβάκι τα Χριστούγεννα, αποτελεί μέρος της ναυτικής παράδοσης και το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα

Μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην παράδοση το στολισμένο καραβάκι είναι το ελληνικό έθιμο, λόγω των ισχυρών δεσμών των Ελλήνων με τη θάλασσα.

Παιδιά με χριστουγεννιάτικο καράβι λένε τα κάλαντα σε κάποια γειτονιά του Πειραιά το 1938
Παιδιά με χριστουγεννιάτικο καράβι λένε τα κάλαντα σε κάποια γειτονιά του Πειραιά το 1938

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο, έφερε στην Ελλάδα ο βασιλιάς Όθωνας το 1833, αρχικά στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην αρχαία Ελλάδα είχε καθιερωθεί ο στολισμός κλαδιού ελιάς με διάφορους καρπούς και με λευκές και κόκκινες κορδέλες, προερχόμενος από το τάμα του Θησέα στον Απόλλωνα πως αν θα πετύχαινε τον στόχο του να σκοτώσει τον Μινώταυρο θα επέστρεφε μ’ ένα κλαδί ελιάς στολισμένο.

Κατά την ΣΤ’ Οικουμενική Σύνοδο όμως απαγορεύτηκαν οι ειδωλολατρικές γιορτές, με αποτέλεσμα οι χριστιανοί να αρχίσουν να χρησιμοποιούν χριστιανικούς στίχους, για να μην χαθεί το έθιμο, φτάνοντας ως τις μέρες μας με την μορφή των καλάντων.

Εφόσον λοιπόν στο θεοκρατικό Βυζάντιο απαγορεύτηκαν ο στολισμός της ελιάς, λόγω της σύνδεσης με ειδωλολατρικά έθιμα , οι Έλληνες που μετακινήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες μετέδωσαν το έθιμο στους Βόρειους λαούς, οι οποίοι ελλείψει ελαιοδένδρων χρησιμοποίησαν τα έλατα, που είχαν σε αφθονία.

Έπειτα από αιώνες στην εποχή του Όθωνα ξαναγύρισε στην Ελλάδα, ως ξενόφερτο χριστουγεννιάτικο έθιμο.

Χριστουγεννιάτικο δένδρο στο Κολλέγιο Σαμψούντας στον Πόντο. "Καλά Χριστούγεννα 1912!"
Χριστουγεννιάτικο δένδρο στο Κολλέγιο Σαμψούντας στον Πόντο. “Καλά Χριστούγεννα 1912!”

Κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι η φάτνη η οποία τοποθετείται στην βάση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου αποτελεί ελληνικό έθιμο από την εποχή του Βυζαντίου.

Τι στολίζουμε τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα;

Το τί θα προτιμήσει ο καθένας και η καθεμία να στολίσει τα Χριστούγεννα, καράβι ή δέντρο είναι καθαρά προσωπική επιλογή και δεν έχει να κάνει με σωστό ή λάθος.

Έτσι, κάποιος που ζει σε ορεινή περιοχή μπορεί να στολίσει χριστουγεννιάτικο καράβι και κάποιος νησιώτης να στολίσει χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Το νόημα των Χριστουγέννων είναι αλλού, στην αγάπη που πρέπει να υπάρχει κάθε λεπτό, κάθε μέρα, όλο τον χρόνο στις ψυχές των ανθρώπων!

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ