Τρίτη 30/04/2024

ΥΠΕΘΑ: Τα προγράμματα UAV που συμμετέχει το Υπουργείο Άμυνας

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τα προγράμματα κατασκευής UAVs στα οποία συμμετέχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στα προγράμματα UAVs που “τρέχουν” και στα οποία συμμετέχει το ΥΠΕΘΑ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση, που κατέθεσε ο Βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με θέμα “Προβληματισμοί σχετικά με την υλοποίηση του πολυπροβεβλημμένου προγράμματος ανάπτυξης UAV Αρχύτας”.

ΔΟΠΕΑΣ “LOTUS”

Σε επίπεδο Έρευνας και Ανάπτυξης, το ΥΠΕΘΑ υποστηρίζει ενεργά και συγχρηματοδοτεί, από κοινού με το Υπυργείο Άμυνας της Κύπρου, το Διακρατικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΠΕΑΣ) “LOTUS”, το οποίο υλοποιείται ήδη από το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP), με κύριο ανάδοχο (συντονιστή της κοινοπραξίας) την εταιρία Intracom Defense.

Το εν λόγω ΔΟΠΕΑΣ, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 45 μηνών, έχει ως στόχο τη σχεδίαση και κατασκευή πρωτότυπου, καινοτόμου, μη επανδρωμένου Α/Φ για αποστολές επιτήρησης σε τακτικό επίπεδο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 9.698.195€, με χρηματοδότηση σε ποσοστό 90,52% (8.779.380€) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι απαιτήσεις χρηματοδότησης από πλευράς ΥΠΕΘΑ ανέρχονται στα 795.263€.

ΔΟΠΕΑΣ “HYBRID”

Το ΥΠΕΘΑ έχει δηλώσει υποστήριξη, από κοινού με τη Γαλλία και την Κροατία, στο ΔΟΠΕΑΣ “HYBRID”, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα να υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), με συντονιστή της κοινοπραξίας τη γαλλική εταιρεία DELAIR και συμμετοχή της ελληνικής εταιρίας ISD.

Το συγκεκριμένο ΔΟΠΕΑΣ, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 36 μηνών, έχει ως στόχο τη σχεδίαση και ανάπτυξη ενός καινοτόμου, μη επανδρωμένου Α/Φ, μακράς αυτονομίας, προωθούμενο με ηλεκτρικό κινητήρα κυψελίδων υδρογόνου.

Το πρωτότυπο UAV θα είναι αθόρυβο και θα έχει τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL architecture) σε μικρή επιφάνεια. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 3.356.586€, με χρηματοδότηση σε ποσοστό 94,25% (3.163.714€) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι απαιτήσεις χρηματοδότησης από πλευράς ΥΠΕΘΑ αναμένεται να μην υπερβαίνουν τα 70.000€.

Πρόγραμμα “Αρχύτας”

Τέλος, αναφορικά με το πρόγραμμα “Αρχύτας”, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΒ, το αναπτυσσόμενο αερόχημα, το οποίο προορίζεται για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο λεπτομερούς σχεδίασης.

Το πρώτο προβιομηχανικό πρωτότυπο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί εντός του τρέχοντος έτους (2023), με τη γραμμή βιομηχανικής παραγωγής να τίθεται σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 2024.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ