Πέμπτη 09/05/2024

Σαν Σήμερα 25 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Δεκεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1821 οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου, υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, αποκρούουν σφοδρές επιθέσεις μεγάλων τουρκικών δυνάμεων υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Η μεγάλη αυτή επιτυχία των Ελλήνων συμπληρώνεται με την επίθεση αντιπερισπασμού των Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και Γεωργίου Τσόγκα κατά των στρατοπεδευμένων Οθωμανών στο χωριό Κατοχή Βόνιτσας.

Το 1947 την ισχυρή επίθεση εναντίον της Κόνιτσας αντιμετωπίζουν δυνάμεις των II, IX και VIII Μεραρχιών. Την άμυνα της πόλης έχει αναλάβει η 75η Ταξιαρχία, με τα 582 και 584 Τάγματα Πεζικού, λόχος Μονάδας Εθνικής Ασφαλείας (ΜΕΑ) και τμήμα Χωροφυλακής, ενώ σημαντική είναι η συνδρομή των κατοίκων. Αεροσκάφη Spitfire της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (ΕΒΑ) προσβάλλουν τους αντάρτες με βόμβες, ρουκέτες, και πολυβολισμούς, ενώ C-47 Dakota εφοδιάζουν τα μαχόμενα τμήματα με τρόφιμα και πυρομαχικά.

Οι αλλεπάλληλοι σκληροί και αιματηροί αγώνες, γύρω από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, διαρκούν μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 1948, οπότε ματαιώνονται τα πολιτικά και στρατιωτικά σχέδια των επιτιθεμένων να εξασφαλίσουν έδρα για την «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση», που είχαν σχηματίσει. Η Κόνιτσα συγκέντρωνε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ωστόσο η αποτυχία κατάληψης της συνέτεινε στη μη αναγνώριση από τις γειτονικές χώρες της “Κυβέρνησης”.

Το 1948 δυνάμεις ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” βομβαρδίζουν τη Θεσσαλονίκη, όπου σπεύδουν τμήματα Στρατού, Χωροφυλακής και Μονάδες Εθνικής Ασφάλειας (ΜΕΑ). Με την κάλυψη χιονόπτωσης και ομίχλης αποχωρούν και καταφεύγουν στα Κερδύλλια όρη.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ