Πέμπτη 09/05/2024

Σαν Σήμερα 12 Μαΐου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας. Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 12 Μαΐου.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τους Μαυρομιχαλαίους, γέρο Μητροπέτροβα, Πλαπούτα, Παναγιώτη Γιατράκο, Νικηταρά (Νικήτας Σταματελόπουλος) και άλλους αντιμετωπίζουν το 1821 στο Βαλτέτσι τις υπεράριθμες οθωμανικές δυνάμεις υπό τον Βαρδουνιώτη Ρουμπή, που είχαν ξεκινήσει από την Τριπολιτσά για να διαλύσουν το στρατόπεδο των Ελλήνων υπό τους Μαυρομιχαλαίους. Στην ολοήμερη μάχη οι Έλληνες κέρδισαν μια από τις λαμπρότερες νίκες της Ελληνικής Επανάστασης, η επιτυχία της οποίας οφείλεται στη στρατηγική ιδιοφυΐα του Κολοκοτρώνη και στον ηρωισμό των υπερασπιστών της. Οι Τούρκοι άφησαν στο πεδίο της μάχης 300 νεκρούς και 500 τραυματίες.

Το 1854 Αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στον Πειραιά και καταλαμβάνουν τις πόλεις Αθήνα και Πειραιά, για να αναγκάσουν την Ελληνική Κυβέρνηση να ανακαλέσει τους αξιωματικούς, οι οποίοι συμμετείχαν στα επαναστατικά κινήματα Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Πύλη προτείνει το 1878 στους Κρήτες επαναστάτες, δια του Άγγλου Προξένου των Χανίων, να καταθέσουν τα όπλα και να υπογράψουν ανακωχή. Η συνάντηση έγινε στο χωριό Φρε των Χανίων, ενώ οι Κρήτες απέρριψαν την πρόταση και συνέχισαν τον ένοπλο αγώνα.

Υπογράφεται το 1886 ανακωχή μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την οποία τερματίζονται οι εχθροπραξίες στη συνοριακή γραμμή της Θεσσαλίας. Η ανακωχή ήταν αποτέλεσμα της άτυχης για την Ελλάδα εξέλιξης της κατάστασης, εξαιτίας της στρατιωτικής αδυναμίας της και του αποκλεισμού από τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Το 1904 ο Μακεδόνας Οπλαρχηγός Βαγγέλης Γεωργίου, από το Στρεμπένο (Ασπρόγεια) της Φλώρινας, επιστρέφοντας από το Μοναστήρι, πέφτει σε ενέδρα Βουλγάρων κομιτατζήδων και σκοτώνεται ανάμεσα στη Λουμπένα (Πεδινό) και Αετόζι (Αετός) της περιοχής του Αμυνταίου.

Το 1919 ο Ελληνικός Στρατός (με τα Ι και III Τάγματα του 5ου Συντάγματος Πεζικού) καταλαμβάνει τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας.

Το 1943 το αντιτορπιλικό ΚΑΝΑΡΗΣ αποβιβάζει άγημα υπό τον Ανθυποπλοίαρχο Ιωάννη Σεμερτζίδη στη νησίδα Zebra της Τυνησίας και συλλαμβάνει τη φρουρά της που αποτελούσαν 120 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες.

Το 1948 παραδίδεται η γερμανική φρουρά κατοχής της Κρήτης.

Σαν σήμερα 12 Μαΐου 1947 δύναμη 300 ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” προσβάλλει με βαρύ οπλισμό τμήμα Στρατού και Χωροφυλακής στο χωριό Σκοπό της Φλώρινας.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ