Τρίτη 30/04/2024

Πράσινα Ταξί: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Ποια είναι τα επιλέξιμα οχήματα – Αίτηση prasinataxi.gov.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Άνοιξε η πλατφόρμα prasinataxi.gov.gr το πρόγραμμα Πράσινα Ταξί – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Ποια είναι τα επιλέξιμα οχήματα

Το πρόγραμμα Πράσινα Ταξί αφορά στους ιδιοκτήτες οχήματος ΤΑΞΙ που επθυμούν αν προβούν στην αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ καθώς και για την αγορά και εγκατάσταση “έξυπνου” σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος.

Η επιδότηση (οικολογικό bonus) ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να φθάνει τις 22.500 ευρώ. Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.

Το πρόγραμμα Πράσινα Ταξί

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων ΤΑΞΙ κατηγορίας EURO 5 και παλαιότερης, με βάση την άδεια κυκλοφορίας.

Το ύψος των ενισχύσεων καθορίζεται ως εξής:

  • Για αμιγώς ηλεκτρικά Ε.Δ.Χ οχήματα ΤΑΞΙ (BEV) το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της Λ.Τ.Π.Φ. με μέγιστο ποσό 17.500 €.
  • Η υποχρεωτική απόσυρση Ε.Δ.Χ. οχήματος ΤΑΞΙ επιβραβεύεται με ποσό ίσο 5.000 €.
  • Η αγορά «έξυπνου» φορτιστή επιδοτείται με ποσό 500 €.

Για την περίπτωση που η ιδιοκτησία της άδειας Ε.Δ.Χ. οχήματος ΤΑΞΙ είναι ατομική ή ανήκει σε παραπάνω του ενός συγκύριους προβλέπεται:

  • Ειδικά για τις κατηγορίες ΑμεΑ, προσαύξηση έως και 1.000 € στο ποσό του οικολογικού bonus.
  • Ειδικά για τις κατηγορίες των οικογενειών με τουλάχιστον τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα, προσαύξηση έως και 1.000 € στο ποσό του οικολογικού bonus.
  • Ειδικά για νέους έως 29 ετών που είναι ήδη κάτοχοι άδειας Ε.Δ.Χ. οχήματων ΤΑΞΙ, προβλέπεται προσαύξηση έως και 1.000 € στο ποσό του οικολογικού bonus.

Επιλέξιμα Οχήματα προς Αγορά ή Χρονομίσθωση

Για τις ανάγκες της δράσης επιλέξιμα οχήματα θεωρούνται όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων CO2 (ΒEV). Απαραίτητη προϋπόθεση για το όχημα που επιλέγεται είναι να φέρει έγκριση τύπου.

Σε ότι αφορά τους ωφελούμενους/τελικούς αποδέκτες η απόσυρση και καταστροφή του παλαιού οχήματος έχει οριστεί ως υποχρεωτική.

Πιο συγκεκριμένα, επιλέξιμα είναι τα μηχανοκίνητα οχήματα κατηγορίας Μ1, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2018/858 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (30.05.2018). (Κατηγορία M1: μηχανοκίνητα οχήματα με όχι περισσότερες από οκτώ θέσεις καθημένων επιπλέον της θέσης του οδηγού και χωρίς χώρο για όρθιους επιβάτες).

Η αίτηση για το πρόγραμμα Πράσινα Ταξί γίνεται στην πλατφόρμα prasinataxi.gov.gr

Η υποβολή αίτησης για τα Πράσινα Ταξί ξεκινά την 9/1/2023 και λήγει την 31/12/2023.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ