Δευτέρα 29/04/2024

Παναγιωτόπουλος: Η ΚΜW αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιημένα βλήματα για τα PzH-2000GR

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η ΚΜW αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιημένα βλήματα για τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα PzH-2000GR

Η εκκρεμότητα προμήθειας βλημάτων για το αυτοκινητούμενο οβιδοβόλο PzH-2000GR οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι, η εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann – ΚΜW αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιημένα βλήματα.

Αυτό αναφέρει σε απάντησή του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η ερώτηση για τα βλήματα των PzH-2000GR

Ο Βουλευτής Βασίλειος Κεγκέρογλου κατέθεσε στις 18 Νοεμβρίου 2022, ερώτηση με θέμα “Πιστοποιημένα πυρομαχικά για τα αυτοκινητούμενα πυροβόλα PzH-2000”.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, υφίσταται από χρόνια σημαντική εκκρεμότητα εφοδιασμού πιστοποιημένων πυρομαχικών 155 χιλ. βεληνεκούς 40 Km προς χρήση από τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000 του Ελληνικού Στρατού. Η εκκρεμότητα οφείλεται στην γερμανική εταιρία KMW, προμηθεύτρια των πυροβόλων PzH-2000 που, αν και έχει συμβατική υποχρέωση προμήθειας των προαναφερόμενων πυρομαχικών, ουσιαστικά υπεκφεύγει των υποχρεώσεών της συσχετίζοντας αυτές με την επίλυση άλλων εκκρεμοτήτων που έχει με το Ελληνικό Δημόσιο από ποινικές ρήτρες κλπ στην παραλαβή των αρμάτων LEO2HEL & LEO2A4.

Σύμφωνα με τα υπόψη δημοσιεύματα, κατόπιν επαφών μεταξύ των δύο μερών της σχετικής σύμβασης, της κατασκευάστριας εταιρείας KMW και του Ελληνικού Δημοσίου, συμφωνήθηκε η πιστοποίηση και η οριστική παράδοση του συνόλου των υπόψη πυρομαχικών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021. Σήμερα, 18 μήνες μετά, είναι άγνωστο που βρίσκεται το ζήτημα.

Δεδομένου ότι, η πολύχρονη καθυστέρηση της παράδοσης των υπόψη πιστοποιημένων πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς στερεί από τον Στρατό Ξηράς της χώρας μας μία σημαντική δυνατότητα προς αύξηση της μαχητικής ικανότητάς του.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος γενικά και ειδικότερα μετά τον Φεβρουάριο 2021;

2.Αποδέχεται το ΥΠΕΘΑ ότι η εκκρεμότητα προμήθειας πιστοποιημένων πυρομαχικών βεληνεκούς 40 Km συσχετίζεται με τις εκκρεμότητες του οικονομικού φορέα με το Ελληνικό δημόσιο;

3.Υφίσταται τεχνικό θέμα πιστοποίησης από τις αρμόδιες γερμανικές κρατικές αρχές;

Αυτοκινούμενο οβιδοβόλο PzH-2000GR
Αυτοκινούμενο οβιδοβόλο PzH-2000GR. Φωτογραφία: ΓΕΣ

Η απάντηση του ΥΠΕΘΑ για τα βλήματα των PzH-2000GR

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε στην παραπάνω ερώτηση στις 5 Ιανουαρίου 2023 αναφέροντας ότι:

Τον Ιούνιο 2020 συγκροτήθηκε Μικτή Επιτροπή Διαβούλευσης και Διερεύνησης με την εταιρεία ΚΜW, με έργο τη διαβούλευση και διερεύνηση με την εταιρεία του συνόλου των εκκρεμοτήτων των συμβάσεων, Κύριων Συμβάσεων (ΚΣ) και Συμβάσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΣΑΩ), με σκοπό την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.

Περαιτέρω, το Μάρτιο 2022, ανασυγκροτήθηκε η ανωτέρω Επιτροπή και στο έργο της συμπεριλήφθηκε η Σύμβαση 017Α/01. Σύμφωνα με την 3η Τροποποίηση της εν λόγω σύμβασης, η οποία υπογράφηκε την 15η Απριλίου 2020, η καταληκτική ημερομηνία, στην οποία η εταιρεία ΚΜW όφειλε να παραδώσει πιστοποιημένα βλήματα 155 χιλ. βεληνεκούς 40 χλμ, ήταν η 15η Ιουνίου 2022.

Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων με την παρέλευση τριών μηνών από τη συμβατική ημερομηνία παράδοσης των πιστοποιημένων πυρομαχικών και τη μη εξεύρεση, έως τότε, κοινά αποδεκτής λύσης, μέσω της συγκροτηθείσας Επιτροπής με την εταιρεία, ενήργησε σύμφωνα με το άρθρο 43 του ΠΔ 284/89 (Α’ 266) και προέβη στην εξέταση κήρυξης ή μη ως Εκπτώτου της εταιρείας ΚΜW.

Εν προκειμένω, η εκκρεμότητα προμήθειας των υπόψη πυρομαχικών για το αυτοκινητούμενο πυροβόλο ΡzΗ2000 οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι, η εταιρεία ΚΜW αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιημένα βλήματα.

Συναφώς, σας γνωρίζουμε ότι η πιστοποίηση του υπόψη πυρομαχικού επιτυγχάνεται, εφόσον ακολουθούνται οι προβλέψεις της Συμφωνίας Τυποποίησης (STANAG) 4224 του ΝΑΤΟ, για την οποία το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμού Πληροφορικής και Υποστήριξης του Γερμανικού Στρατού (ΒΑΑΙΝΒw) δεν έχει εκδώσει θετική επιβεβαίωση.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ