Σάββατο 27/04/2024

Στην ιστορία της πίτσας είναι αφιερωμένο το Google Doodle σήμερα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το διαδραστικό Google Doodle σήμερα 6 Δεκεμβρίου, γιορτάζει ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στον κόσμο – την πίτσα!

Σαν σήμερα το 2007, η μαγειρική τέχνη του Ναπολιτάνικου «Pizzaiuolo» εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η ιστορία της πίτσας “χάνεται” στους αιώνες

Αν και το στρογγυλό λεπτό ψωμί με γαρνιτούρες καταναλώθηκε για αιώνες στους αρχαίους πολιτισμούς από την Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο και τη Ρώμη, η νοτιοδυτική ιταλική πόλη της Νάπολη πιστώνεται ευρέως ως η γενέτειρα της πίτσας που είναι γνωστή σήμερα (ζύμη με ντομάτες και τυρί) στα τέλη του 1700.

Η πίτσα Μαργαρίτα στο Google doodle
Η πίτσα Μαργαρίτα στο Google doodle

Εκεί στα 1700 ξεκινά η ιστορία της πίτσας. Μια ιστορία που ψήνεται μαζί με αιώνες παγκόσμιας μετανάστευσης, οικονομικής ανάπτυξης και τεχνολογικής εξέλιξης.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι πέντε δισεκατομμύρια πίτσες καταναλώνονται διεθνώς κάθε χρόνο. Ανεξάρτητα από ποια μας αρέσει, η πίτσα είναι εδώ για να μείνει!

Η τέχνη του ναπολιτάνικου Pizzaiuolo

Η τέχνη του ναπολιτάνικου Pizzaiuolo είναι μια μαγειρική πρακτική που περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές φάσεις που σχετίζονται με την προετοιμασία της ζύμης και το ψήσιμο της σε ξυλόφουρνο, που περιλαμβάνει επίσης την περιστροφική κίνηση από τον αρτοποιό.

Το στοιχείο προέρχεται από τη Νάπολη, την πρωτεύουσα της Περιφέρειας της Καμπανίας, όπου περίπου 3.000 Pizzaiuoli ζουν και δημιουργούν σήμερα.

Το Pizzaiuoli είναι ένας ζωντανός κρίκος για τις ενδιαφερόμενες κοινότητες.

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες κομιστών – ο Master Pizzaiuolo, ο Pizzaiuolo και ο αρτοποιός – καθώς και οι οικογένειες στη Νάπολη που αναπαράγουν την τέχνη στα σπίτια τους.

Το στοιχείο ευνοεί τις κοινωνικές συναθροίσεις και τις ανταλλαγές μεταξύ των γενεών και προσλαμβάνει τον χαρακτήρα του θεαματικού, με τους Pizzaiuolo στο κέντρο της «bottega» τους που μοιράζονται την τέχνη τους.

Κάθε χρόνο, η Ένωση Ναπολιτάνικων Pizzaiuoli διοργανώνει μαθήματα που επικεντρώνονται στην ιστορία, τα όργανα και τις τεχνικές της τέχνης, προκειμένου να συνεχίσει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της.

Πίτσα

Η τεχνική τεχνογνωσία είναι επίσης εγγυημένη στη Νάπολη από συγκεκριμένες ακαδημίες και οι μαθητευόμενοι μπορούν να μάθουν την τέχνη στα σπίτια της οικογένειάς τους.

Ωστόσο, οι γνώσεις και οι δεξιότητες μεταδίδονται κυρίως στο «bottega», όπου οι νέοι μαθητευόμενοι παρατηρούν τους δασκάλους στην εργασία, μαθαίνοντας όλες τις βασικές φάσεις και στοιχεία της τέχνης.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ