Σάββατο 04/05/2024

Επιδότηση ρεύματος Δεκεμβρίου 2023: Η τελευταία φορά που δίνεται από το κράτος – Έρχονται τα χρωματιστά τιμολόγια

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Ανακοινώθηκε η κρατική επιδότηση ρεύματος Δεκεμβρίου 2023. Από την Πρωτοχρονιά έρχονται τα χρωματιστά τιμολόγια και τελειώνει η κρατική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος.

2,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα είναι η κρατική επιδότηση ρεύματος για τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου 2023, ίδια με τον προηγούμενο μήνα. Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – ΥΠΕΝ στις 30 Νοεμβρίου 2023.

Κρατική επιδότηση ρεύματος Δεκεμβρίου 2023

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για την κρατική επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Νοέμβριο 2023:

“Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Δεκέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 60 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Δεκέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 34,7 εκατ. ευρώ.”

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τελευτά φορά που δίνεται η κρατική επιδότηση ρεύματος. Από τις 1 Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι ρήτρες αναπροσαρμογής και απελευθερώνονται οι πάγιες χρεώσεις. Από την Πρωτοχρονιά θα είναι σε ισχύ τα λεγόμενα χρωματιστά τιμολόγια.

Τα χρωματιστά τιμολόγια

Τα χρωματιστά τιμολόγια είναι τέσσερα, το μπλε, το πράσινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί.

Μπλε τιμολόγια σταθερής χρέωσης: Θα έχουμε πλέον το μπλε τιμολόγιο ρεύματος, το οποίο θα είναι σταθερής τιμολόγησης. Θα είναι μια συμφωνία μεταξύ καταναλωτή και παρόχου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σταθερή τιμή, ανεξαρτήτως της τιμής που θα έχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Βέβαια, είναι η πιο ακριβή η προσφορά ενός σταθερού τιμολογίου, καθώς έχει την εξασφάλιση ο καταναλωτής ότι δεν θα δει υπέρογκους λογαριασμούς.

Πράσινο τιμολόγιο κυμαινόμενης χρέωσης, διαφορετική ανά μήνα: Στο συγκεκριμένο τιμολόγιο θα ενταχθούν όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιον πάροχο. Όσων καταναλωτών δηλαδή λήγει το συμβόλαιο μέσα στο 2024 και δεν έχουν επιλέξει κάποια συγκεκριμένη προσφορά. Θα είναι λοιπόν κυμαινόμενο και η τιμή θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, από όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να δει με ποια τιμή θα τιμολογηθεί ανά μήνα. Κάθε μηνά θα δημοσιεύεται διαφορετική τιμή, ανάλογα με τη διακύμανση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κίτρινο τιμολόγιο μεικτής χρέωσης: Αποτελεί ένα τιμολόγιο που θα είναι κατά βάση κυμαινόμενο. Θα κυμαίνεται ανάλογα και με τις προσφορές που μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής για τι τον συμφέρει.

Πορτοκαλί τιμολόγιο αποκλειστικά για τους καταναλωτές με έξυπνο μετρητή: Σε αυτό το τιμολόγιο ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει τοποθετήσει έξυπνο μετρητή στο ρολόι του, που είναι και το πιο ασφαλές σύστημα, καθώς πληροφορείται τη χρέωση και γίνεται διακύμανση της χρέωσης σε ημερήσια βάση, και πάλι ανάλογα με την πορεία που έχει το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών τονίζει ότι μέχρι και αρχές Δεκεμβρίου, οι πάροχοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τις τυχόν αλλαγές που έχουν επέλθει. Εάν δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο συμβόλαιο του καταναλωτή, δεν είναι υποχρεωμένος ο πάροχος να ενημερώσει.

Επομένως, εάν λήξει ή έχει ήδη λήξει το συμβόλαιο του καταναλωτή αυτομάτως θα τον εντάξουν στο πράσινο κυμαινόμενο τιμολόγιο. Το τελευταίο θα έχει ισχύ 1 χρόνο, μέχρι το τέλος δηλαδή του 2024.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να το ακολουθήσει. Θα μπορεί στη συνέχεια, αφού αποφασίσει ότι δεν είναι το τιμολόγιο που επιθυμεί, να το αλλάξει. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σελίδα της ΡΑΕ ή τη σελίδα του e-katanalotis ώστε να συγκρίνει τις τιμές και τις προσφορές. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός ως προς τις προσφορές των παρόχων.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ