Δευτέρα 29/04/2024

Εκλογές 2023: Πόσο επηρεάζουν τις μεταθέσεις Στρατιωτικών;

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Πόσο επηρεάζουν τις μεταθέσεις Στρατιωτικών οι εθνικές εκλογές 2023 που θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου 2023;

Φόβοι και ελπίδες γεννήθηκαν στους Στρατιωτικούς που περιμένουν να μετατεθούν στον τόπο προτίμησής τους και σε άλλους που δεν θέλουν να πάρουν μετάθεση.

Τί ισχύει όμως πραγματικά σχετικά με τις εκλογές και τις μεταθέσεις; Θα γίνουν ή όχι; Πότε θα γίνουν οι μεταθέσεις; Θα είναι λιγότερες οι μεταθέσεις φέτος; Ποιος θα υπογράψει για τα οικονομικά κονδύλια που απαιτούνται για τα έξοδα μεταθέσεως;

Αυτά και άλλα τόσα ερωτήματα είναι η γενεσιουργός αιτία τόσο των φόβων όσο και των ελπίδων.

Χωρίς “αποκλειστικές πληροφορίες” που αντί να δίνουν απάντηση γεννούν νέα ερωτήματα ας πάρουμε τα πράματα ένα-ένα…

Εκλογές και μεταθέσεις Στρατιωτικών

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι, οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου 2023. Υπενθυμίζεται ότι, στις 4 Ιανουαρίου 2023 εκτιμήσαμε βάσει των τότε δεδομένων που αναλύσαμε ότι, οι εκλογές θα γινόταν “μετά το Μάρτιο και Απρίλιο και πριν τις Πανελλαδικές.”

Με δεδομένα ότι ορίστηκε ακριβής ημερομηνία που θα γίνουν οι εθνικές εκλογές 2023 και η προκήρυξη των εκλογών γίνεται ένα μήνα πριν (το αργότερο 30 ημέρες), η Βουλή θα διαλυθεί κάποια ημέρα του Απριλίου (εκτιμούμε μετά το Πάσχα) και θα συγκροτηθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση 2023. Αυτό σημαίνει ότι το Κράτος συνεχίζει να λειτουργεί.

Επειδή, όπως όλα δείχνουν, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές θα υπάρξουν και επαναληπτικές εκλογές, η λεγόμενη δεύτερη κάλπη. Οι επαναληπτικές εκλογές γίνονται συνήθως σε χρονικό διάστημα μέχρι 1 μήνα μετά τις κανονικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν κάποια ημέρα του Ιουνίου και υποχρεωτικά μετά τις 16 Ιουνίου οπότε ολοκληρώνονται οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Με αυτά και τα άλλα φτάσαμε Ιούλιο. Με δεδομένο ότι η σύγκληση της νέας Βουλής γίνεται μέσα σε 30 ημέρες από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, αρχές-μέσα Αυγούστου θα γνωρίζουμε ποιος είναι ο νέος Υπουργός Άμυνας και ποιος ο νέος Υπουργός Οικονομικών. Οι Στρατιωτικοί θα περιμένουν τους δύο εν λόγω Υπουργούς που “κινούν τα νήματα” των μεταθέσεων για να μάθουν εάν πάρουν ή όχι μετάθεση;

Τι ορίζει ο Νόμος

Ο Νόμος 2190/1994 όπως ισχύει, ορίζει τι ισχύει με τις εκλογές και τις τοποθετήσεις, μετακινήσεις, αποσπάσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ειδικότερα, οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 28 στο Κεφάλαιο Ε “Μεταβολές υπηρεσιακής κατάστασης κατά την περίοδο εκλογών” του Νόμου 2190/1994 ορίζουν ότι: “1. Κατά το διάστημα από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης…, απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν το διορισμό ή πρόσληψη και οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων του άρθρου 14 παρ. 1 του παρόντος, εκτός από τις πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας και αργίας, καθώς και τις πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση. 2. Διαδικασίες σχετικές με τις κατά την προηγούμενη παράγραφο απαγορευόμενες μεταβολές, οι οποίες είχαν ήδη κινηθεί κατά την προκήρυξη των εκλογών, διακόπτονται.”

Αυτό σημαίνει ότι για το χρονικό διάστημα από την προκήρυξη των εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης, απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν ιδίως σε τοποθέτηση, μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη, ένταξη, προαγωγή, επιλογή και/ή τοποθέτηση προϊσταμένων όπως αυτές προβλέπονται στις γενικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, όπως ισχύει) ή στις διατάξεις της Κινητικότητας του ν. 4440/2016, όπως ισχύουν, καθώς επίσης απαγορεύεται και η έκδοση κάθε άλλης αντίστοιχης προς τις προαναφερόμενες πράξεις που αφορούν οποιαδήποτε μεταβολή στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ. του άρθρου 14 παρ. 1 του ν. 2190/1994, η έκδοση των οποίων προβλέπεται από άλλες αντίστοιχου περιεχομένου διατάξεις όπως π.χ. για το εκπαιδευτικό προσωπικό, το ένστολο προσωπικό, τα Μέλη ΔΕΠ, το ιατρικό προσωπικό.

Ένα ερώτημα που ενδεχομένως απαντάει σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν είναι: θα ικανοποιήσει τους Στρατιωτικούς η σημερινή Κυβέρνηση ή θα αφήσει την επιθυμία μετάθεσης ή παραμονής τους να γίνει προϊόν “αγοραπωλησίας” υποσχέσεων με ψήφους; Υποσχέσεων, διότι ως γνωστό οι μεταθέσεις γίνονται με μόρια και κανένας χειριστής δεν “παίζει το κεφάλι” του…

Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη των εθνικών εκλογών 2019 έγινε στις 11 Ιουνίου και οι μεταθέσεις των Στρατιωτικών κοινοποιούνταν στις Μονάδες από τα μέσα Μαΐου 2019.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ