Κυριακή 28/04/2024

Canadair CL-515: Η Ελλάδα αγοράζει 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η Ελλάδα αγοράζει 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL 515 First Responder μισό αιώνα μετά την προμήθεια των Canadair CL 215.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής της Βουλής σχετικά με το Σχέδιο Νόμου “Έγκριση Σχεδίου Σύμβασης για την προμήθεια αεροσκαφών τύπου DHC-515”.

Πρόκειται για 7 Canadair CL-515 εκ των οποίων 5 αμφίβια μεσαίου τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη με χωρητικότητα σε νερό περί τους 6 τόνους, τα οποία θα πληρωθούν μέσω ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων της επόμενης περιόδου και 2 όμοια αεροσκάφη που η Ελλάδα θα προμηθευτεί μέσω του προγράμματος RescEU.

Το πρόγραμμα RescEU προβλέπει την αγορά συνολικά 12 Canadair τα οποία θα διατεθούν (ανά 2) σε 6 κράτη – μέλη (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κροατία).

Το πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair CL-515 First Responder βασίζεται στο γενεαλογικό σύστημα του Canadair CL-415 το οποίο διαθέτει η Ελλάδα. Όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρία, η καναδική Viking Air, είναι εξοπλισμένο με όργανα πλοήγησης τελευταίας τεχνολογίας για αυξημένη ασφάλεια και βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης.

Canadair CL-515 First Responder
Canadair CL-515 First Responder

Ο Βασίλης Κικίλιας πρόσθεσε ότι η προμήθεια των 7 Canadair αποτελεί ένα τεράστιο πρόγραμμα, του οποίου οι παραδόσεις είναι ήδη συμφωνημένες με την άλλη πλευρά, ενώ τις εγγυήσεις όλου του προγράμματος τις δίνει η ίδια η Καναδική Κυβέρνηση για την κατασκευαστική εταιρεία.

Οι παραδόσεις των Καναντέρ ως εξής: 2 αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2027, 1 αεροσκάφος το 2028, 1 αεροσκάφος το 2029 και 3 αεροσκάφη το 2030. Η συγκεκριμένη προμήθεια θα αφορά επίσης το αρχικό απόθεμα ανταλλακτικών των επτά αεροσκαφών, καθώς και τον αντίστοιχο εξοπλισμό υποστήριξης.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πέρα από τις παραπάνω παραγγελίες, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να αναλάβει πρόγραμμα κόστους 43 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και των CL415 αεροσκαφών Canadair τα οποία έχουμε στη χώρα μας. Αυτό αφορά μία από τις δράσεις του Προγράμματος ΑΙΓΙΣ και υλοποιείται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Σημείωσε, δε, ότι τις επόμενες μέρες ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στον Καναδά και θα έχει την ευκαιρία- εφόσον κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο επισήμως- να υπογράψει το τελετουργικό της συμφωνίας αυτής.

Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι “η προμήθεια των Canadair είναι μια παρακαταθήκη για το Πυροσβεστικό Σώμα”. Υπενθυμίζεται ότι, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair ανήκουν στον αεροπορικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ