Κυριακή 28/04/2024

Αστυνομία: Πότε πήρε τις συνομιλίες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ενημερωτικό σημείωμα για το δημοσίευμα της εφημερίδας “Το ΒΗΜΑ της Κυριακής” εξέδωσε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πριν γράψουμε τί δήλωσε η Αστυνομία, θα παρουσιάσουμε το χρονικό των πρώτων συνομιλιών που δημοσιεύθηκαν.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Λάρισας) έγινε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Την επόμενη ημέρα (1/3/23), είδαν το φως της δημοσιότητας από το Πρώτο Θέμα συνομιλίες του σταθμάρχη με έναν μηχανοδηγό καθώς και με έναν κλειδούχο. Όλες οι συνομιλίες, οι οποίες σημειώνεται ότι αναδημοσιεύτηκαν από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ της Ελλάδας, αφορούσαν, σύμφωνα με αυτά, τα τρένα που συγκρούστηκαν στα Τέμπη (δείτε το παρακάτω βίντεο με τίτλο: “Ηχητικό ντοκουμέντο: Ακούστε τις μοιραίες εντολές του σταθμάρχη που έφεραν την τραγωδία”).

Η συνομιλία σταθμάρχη και κλειδούχου στην οποία αναφέρεται η αμαξοστοιχία 1564 (που εκτελεί τοπικό δρομολόγιο), όπως είχε δηλώσει ο κλειδούχος στην εκπομπή “T-live” του Alpha (2/3/23) είχε γίνει μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Η συνομιλία αυτή ήταν η παρακάτω:

Κλειδούχος: Βασίλη, να γυρίσω;
Σταθμάρχης: Όχι, όχι άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564.
Κλειδούχος: Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος.

Η συνομιλία του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό, που σύμφωνα με τα ΜΜΕ, αρχικά αφορούσε την επιβατική αμαξοστοιχία INTERCITY 61 που συγκρούστηκε με το εμπορικό στα Τέμπη, ήταν η παρακάτω:

Μηχανοδηγός: Η Λάρισα ακούει;
Σταθμάρχης: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου νέων Πόρων.
Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω;
Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις.
Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ.
Σταθμάρχης: Καλή συνέχεια.

Αργότερα, στις 4/3/23 η ΕΡΤ ανέφερε ότι, η φωνή που που ρωτάει “Βασίλη φεύγω” και παίρνει την απάντηση από τον Σταθμάρχη, είναι του Μηχανοδηγού της αμαξοστοιχίας από Λάρισα για Βόλο.

Το ΒΗΜΑ της Κυριακής” (24/3/24) σε άρθρο με τίτλο “Μονταζιέρα στα Τέμπη” αναφέρει ότι υπήρξε “συρραφή δύο διαφορετικών συνομιλιών” μεταξύ υπαλλήλων (σταθμάρχης, μηχανοδηγός). Συνομιλιών που “ξεριζώθηκαν παράνομα από το σύστημα καταγραφών επικοινωνιών του ΟΣΕ” και “διοχετεύτηκαν με δόλο”.

“Το ΒΗΜΑ της Κυριακής” αναφέρει ότι, ο μηχανοδηγός που απευθύνθηκε στον “Βασίλη” για να λάβει το “πράσινο φως” της αναχώρησης δεν ήταν εκείνος της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε, όπως είχε υποστηριχθεί, αλλά μιας αμαξοστοιχίας που εκτελούσε τοπικό δρομολόγιο (σσ προφανώς αυτής που ανέφερε και η ΕΡΤ). Ο εν λόγω μηχανοδηγός, σύμφωνα με την εφημερίδα, ονομάζεται Σωτήρης Αδάμου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι, στη συνομιλία σταθμάρχη-μηχανοδηγού, αποκόπηκε το σημείο όπου ο Σταθμάρχης απευθυνόμενος στον μηχανοδηγό τον αποκαλεί με το όνομά του, Σωτήρης.

Η στιχομυθία “-Η Λάρισα ακούει; -Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου νέων Πόρων.” είναι με τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας INTERCITY.

Πότε πήρε η Αστυνομία τις συνομιλίες από το ΣΣ Λάρισας

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, με ενημερωτικό σημείωμά της, το οποίο δημοσίευσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, δήλωσε ότι, δεν πραγματοποίησε απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών και ότι:

“Από το αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία μας προκύπτει ότι συνομιλίες με το υπ’ αριθ. 90111942 έγγραφο από 2-3-2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών που αφορούν το Ραδιοτηλέφωνο, το Σύστημα GSM-R και της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής του Σ.Σ Λάρισας, εντός φορητής συσκευής αποθήκευσης (USB), από τη Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Eν συνεχεία προσκομίστηκαν στην προαναφερθείσα αστυνομική Υπηρεσία στις 3-3-2023 και κατασχέθηκαν στις 4-3-2023. Ακολούθως απεστάλησαν στην Υπηρεσία μας με την υπ’ αριθ. 1019/21/1-ρια, από 14-3-2023 αναφορά, κατ’ εκτέλεση της από 9-3-2023 παραγγελίας του Γ Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Λάρισας.”
“Από την Υπηρεσία μας συντάχθηκε η υπ’ αριθ. 3022/21/8623-α’ από 22-3-2023 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης στην οποία εξήχθησαν εκατοντάδες αρχεία συνοδευόμενα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία δημιουργίας, τροποποίησης, μέγεθος και αλφαριθμητικής τους ταυτότητας κ.α.. Σημειώνεται ότι, μεταξύ αυτών των αρχείων, εμπεριέχονται τα ηχητικά αρχεία διαμόρφωσης (.wav) με ονομασίες «CH1_000003e3_443.wav» και «CH1_000003e4_443.wav». Τα εν λόγω αρχεία αποθηκεύτηκαν σε ψηφιακό μέσο σε μορφή παραρτημάτων που συνόδευε τη σχετική έκθεση.”

Μαρινάκης για το ΒΗΜΑ της Κυριακής

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας “Το ΒΗΜΑ της Κυριακής”, έκανε λόγο για “δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορική πορεία της”, τονίζοντας ότι ο “πρωτοσέλιδος τίτλος είναι, εν τέλει, παραπλανητικός και ανακόλουθος με τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ”.

Αναλυτικά η δήλωση:

Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» αποτελεί δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορική πορεία της, καθώς προβάλλει σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, που πληγώνει όλους τους Έλληνες.

Θα περίμενε κανείς από ένα έγκριτο έντυπο να μην καλλιεργεί ανυπόστατες θεωρίες περί “μονταζιέρας” προκειμένου να αναδειχθεί, υποτίθεται, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στο τραγικό δυστύχημα. Γιατί ο ρόλος αυτός είναι, δυστυχώς, προφανής και έχει αποδειχθεί από όλα τα έως τώρα στοιχεία. Μαζί, βεβαίως, με μία σειρά και από άλλες πτυχές, τις οποίες ερευνά η δικαιοσύνη.

Άλλωστε, αν διαβάσει κανείς με προσοχή το ρεπορτάζ αντιλαμβάνεται ότι και η ίδια η εφημερίδα ουσιαστικά παραδέχεται όχι μόνο ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, όπως ο παραπλανητικός τίτλος αφήνει να εννοηθεί. Αλλά ότι, αντιθέτως η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ στις ανακριτικές αρχές ώστε να διεξάγουν με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνα τους για την αναζήτηση της αλήθειας.

Σε τέτοιες στιγμές απαιτείται από όλους σεβασμός στην αλήθεια, ειλικρίνεια στο πένθος και εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί. Και σε αυτήν την προσπάθεια σοβαρή ευθύνη έχουν και τα μέσα ενημέρωσης.

Η απάντηση του Βήματος στις επίσημες κυβερνητικές αντιδράσεις

“Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την ανακοίνωσή του δεν διαψεύδει το ρεπορτάζ του «Βήματος.
Απλώς ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την αλλοίωση των ηχογραφημένων συνομιλιών τις ώρες της τραγωδίας των Τεμπών.
Όποιος διαβάσει το σχετικό δημοσίευμα αντιλαμβάνεται ότι η εφημερίδα παραθέτει γεγονότα, δεν αποδίδει ευθύνες και ζητά απαντήσεις.
Οι ευθύνες θεωρούμε βέβαιο πως θα αναζητηθούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.”

Πρώτο Θέμα για συνομιλίες

Η θέση του Πρώτου Θέματος για δημοσιεύματα και ανακοινώσεις σχετικά με τα ηχητικά ντοκουμέντα της τραγωδίας των Τεμπών:

“Με αφορμή δημοσιεύματα και ανακοινώσεις της κυβέρνησης, της ΕΛΑΣ και κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τις ηχογραφημένες συνομιλίες από το δυστύχημα των Τεμπών ξεκαθαρίζουμε τα εξής:
Το Πρώτο Θέμα εκείνες τις ημέρες έφερε πρώτο στη δημοσιότητα νομίμως καταγεγραμμένες συνομιλίες των πρωταγωνιστών του τραγικού δυστυχήματος που συγκλόνισε όλο τον κόσμο.
Τις δίκες μας αποκαλύψεις ακολούθησαν όλα ανεξαιρέτως τα Μέσα Ενημέρωσης και μάλιστα κάποια από αυτά τις εμπλούτισαν και επέκτειναν με εξίσου συγκλονιστικά ρεπορτάζ, νέα ηχητικά ντοκουμέντα και στοιχεία.
Εμείς κάναμε λοιπόν όπως πάντα την δημοσιογραφική μας δουλειά.
Φέραμε στο φως ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ από τα κρίσιμα χρονικά σημεία της εφιαλτικής βραδιάς στα Τέμπη. Έτσι ακριβώς όπως προέκυπταν από τις επίσημες ηχογραφημένες πολύωρες συνομιλίες που είχαν οι μοιραίοι πρωταγωνιστές της τραγωδίας μεταξύ τους, οι οποίοι άλλωστε ομολόγησαν από τη νύχτα του δυστυχήματος στις αρμόδιες Αρχές (απολογία του σταθμάρχη Βασίλη Σαμαρά στην ανακρίτρια στις 4-3-2023).
Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Δικαιοσύνης που παρέλαβε τα αρχεία με τις ενδοεπικοινωνίες από τις αρμόδιες Αρχές (ΕΛΑΣ) και όχι βεβαίως από τα ΜΜΕ.
Ταυτοχρόνως το Πρώτο Θέμα με δεκάδες ρεπορτάζ από τότε έως σήμερα έχει αναδείξει, πέραν της σωρείας των εγκληματικών ανθρωπίνων λαθών εκείνης της μαύρης νύχτας, και τις τραγικές αβελτηρίες των κυβερνήσεων, όσον άφορα στην διασφάλιση αυτομάτων συστημάτων ασφάλειας στα τρένα (σύμβαση ΌΣΕ 717). Αυτά για την ώρα.”

Εμείς λέμε (γράφουμε) ότι, ο δημοσιογράφος ποτέ δεν αποκαλύπτει τις πηγές του. Για αυτό το λόγο δε θα μάθουμε ποτέ ποιος “άντλησε” τα ηχητικά αρχεία (ή κατέγραψε τις συνομιλίες από το σύστημα αναπαραγωγής πχ με το smartphone), τί πληροφορίες έδωσε (για το ποιοι ακούγονται να μιλάνε), πώς αξιολόγησε ο δημοσιογράφος τη πηγή/πληροφορία του (ήταν Α1 ή κουκουρουκου) και 1.002 άλλα…

Κυβερνητική ή άλλη πηγή έδωσε τις συνομιλίες σε δημοσιογράφο; Ο δημοσιογράφος πήρε ηχητικό αρχείο μόνο με αυτά που δημοσιοποιήθηκαν τις πρώτες ώρες ή κάτι σχεδόν απίθανο, “έκοψε-έραψε” ο ίδιος αυτά που πίστευε ότι αφορούσαν την υπόθεση; Από ποιον γινόταν η διαρροή των υπολοίπων συνομιλιών στον Τύπο;

Για εμάς, η διαχείριση των πρώτων ωρών σε θέμα διασφάλισης, ασφάλισης, συλλογής πειστηρίων από/στο Σταθμαρχείο ΣΣ Λάρισας ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Σε τέτοιες περιπτώσεις “κλειδώνουν” τα πάντα. Κανείς/τίποτα δεν μπαίνει και ούτε βγαίνει. Δε μιλάμε για το χώρο σύγκρουσης, έχουν γραφθεί πολλά.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ