Τρίτη 07/05/2024

Μισθολόγιο ΕΜΘ Ανθυπολοχαγών: Είναι δυνατή η αλλαγή κατηγορίας από την Γ στη Β;

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Μπορούν οι ΕΜΘ Ανθυπολοχαγοί να αλλάξουν κατηγορίας μισθολογικής κατάταξης από την Γ’ στη Β’ κατηγορία;

Ο δικηγόρος Γιώργος Αντωνακόπουλος αναφέρει σε επιστολή του προς την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ):

“Οι κατηγορίες μισθολογικής κατάταξης του ν.4472/2017 είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, διότι ο νομοθέτης επιλέγει να διακρίνει ανάλογα και με την προέλευση του κάθε στελέχους και όχι μόνο ανάλογα με το βαθμό που φέρει. Προς τούτο συνηγορεί και το γεγονός ότι ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων, με διαφοροποιημένη μισθολογική μεταχείριση, υπάρχει τόσο στη Β’ Κατηγορία, όσο και στην Α’, όπως επίσης και ο βαθμός του Λοχαγού κ.ο.κ. Οι κατηγορίες μισθολογικής κατάταξης είναι επομένως aliud μεταξύ τους και, ως εκ τούτου, είναι αμφίβολο, αν μπορεί να εφαρμοστεί εν προκειμένω η αρχή της ισότητας, ώστε να στηρίξει διεκδικήσεις των ΕΜΘ με αναγωγή στις αποδοχές Ανθυπολοχαγού άλλης μισθολογικής κατηγορίας.”

Κατηγορίες μισθολογικής κατάταξης

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ν.4472/2017 οι κατηγορίες μισθολογικής κατάταξης, όσον αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι:

  • Κατηγορία Α: για τα στελέχη που προέρχονται από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.)
  • Κατηγορία Β: για υπαξιωματικούς, ανθυπασπιστές και αξιωματικούς που προέρχονται από τις παραγωγικές σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Σ.Υ.), για τους αξιωματικούς του ν.δ. 649/1970 (Α΄176)
  • Κατηγορία Γ: για τα στελέχη με προέλευση από ΕΠΟΠ – Ο.Π.Υ. – ΕΜΘ – ΕΠΥ

Τα στελέχη με προέλευση ΕΜΘ ανήκουν στην Γ Κατηγορία μισθολογικής κατάταξης, με πρόβλεψη μισθολογικού κλιμακίου έως το βαθμό του Ανθυπασπιστή.

Η ΠΟΕΣ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “όπως προκύπτει από το ιδιαίτερα τεκμηριωμένο ενημερωτικό σημείωμα του κ. Αντωνακόπουλου, οι διεκδικήσεις μπορούν να οργανωθούν επακριβώς μόνο κατόπιν ολοκλήρωσης της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.”

Ο δικηγόρος Γιώργος Αντωνακόπουλος σημειώνει ότι το θέμα “χρήζει νομοθετικής παρέμβασης η οποία οφείλει να καταλαμβάνει αναδρομικά και όλους όσους έγιναν Ανθυπολοχαγοί (και αντίστοιχοι) από την έναρξη ισχύος του ν.4609/2019 και να μην ισχύσει μόνο για το μέλλον. Ανάλογα δε με το περιεχόμενο της ρύθμισης αυτής και αν είναι τέτοια που δεν καταλαμβάνει τους Ανθυπολοχαγούς (και αντιστοίχους) από ΕΜΘ από το χρόνο που αυτοί έγιναν Αξιωματικοί, αλλά ισχύσει μόνο για το μέλλον, η δικαστική διεκδίκηση τυχόν μισθολογικών διαφορών θα παρουσιάζει μεγαλύτερες πιθανότητες ευδοκίμησης.”

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι, ότι είναι αδύνατη η αλλαγή κατηγορίας μισθολογικής κατάταξης των ΕΜΘ Ανθυπολοχαγών από την Γ’ στην Β’ κατηγορία -των αποφοίτων των Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών- καθόσον οι “κατηγορίες μισθολογικής κατάταξης είναι aliud μεταξύ τους“.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι νομοθετική ρύθμιση ώστε στην Γ’ κατηγορία να προστεθεί το μισθολογικό κλιμάκιο του βαθμού του Ανθυπολοχαγού και η νομοθετική ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ από το 2019 για όλους τους ΕΜΘ Ανθυπολοχαγούς.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ