Κυριακή 05/05/2024

Η πλατφόρμα AirTEP στην ΩΡΙΩΝ 2022

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Σε χρήση από Ειδικές Δυνάμεις η πλατφόρμα AirTEP.

Στις 7 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV DAY) της Διεθνούς Άσκησης Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων ΩΡΙΩΝ 2022, στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» στο Μεγάλο Πεύκο.

Στην DV DAY της ΩΡΙΩΝ 2022, υλοποιήθηκε επίδειξη εκτέλεσης άμεσης επιθετικής ενέργειας σε παράκτια περιοχή, με την συνδυασμένη δράση υποβρυχίων καταστροφέων, αμφίβιας δύναμης που κινήθηκε με λέμβους εφόδου, αεροκίνητων και εποχούμενων τμημάτων με υποστήριξη από ιπτάμενα και θαλάσσια μέσα, καθώς και αντικείμενα μη συναινετικής νηοψίας σε ύποπτο πλοίο.

Σε σενάριο εκκένωσης 6μελούς ειδικής ομάδας και στρατιωτικού σκύλου, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε επίδειξη η πλατφόρμα AirTEP.

Ελικόπτερο CH-47 Chinook της Αεροπορίας Στρατού με μέλη των Ειδικών Δυνάμεων σε πλατφόρμα AirTEP. Φωτογραφία: ΓΕΕΘΑ
Ελικόπτερο CH-47 Chinook της Αεροπορίας Στρατού με μέλη των Ειδικών Δυνάμεων σε πλατφόρμα AirTEP. Φωτογραφία: ΓΕΕΘΑ

Πλατφόρμα AirTEP

Η πλατφόρμα AirTEP (Airborne Tactical Extraction Platform) είναι μια πλατφόρμα για την τακτική εκκένωση από αέρος.

Η πλατφόρμα AirTEP είναι ένας πτυσσόμενος βραχίονας με ένα συγκρότημα διχτυού σε σχήμα πενταγώνου που κρέμεται περίπου 25 μέτρα κάτω από ένα ελικόπτερο σαν ανεστραμμένη ομπρέλα.

Πλατφόρμα AirTEP. Εικόνα (κολαζ): Escape International (escape-international.com)
Πλατφόρμα AirTEP. Εικόνα (κολαζ): Escape International (escape-international.com)

Το AirTEP, σε αντίθεση με το SPIES (Special Patrol Infiltration / Exfiltration System) που αφήνει τα μέλη μιας Ειδικής Ομάδας κρεμασμένους σαν ένα τσαμπί σταφύλι, όχι μόνο επιτρέπει στο προσωπικό να μεταφέρεται εύκολα αλλά και διευκολύνει την εκκένωση Ομάδας έως και δέκα ατόμων σε ένα μία μόνο ανέλκυση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Τονίζεται ότι τα μέλη προσδένονται πάνω στο AirTEP και δεν ανεβαίνουν απλά.

Η διαδικασία εκκένωσης με την πλατφόρμα AirTEP

Η διαδικασία εκκένωσης με την πλατφόρμα AirTEP χωρίζεται σε 4 φάσεις: στην προσέγγιση του ελικοπτέρου, στην ρίψη της πλατφόρμας, στην επιβίβαση του προσωπικού στην πλατφόρμα και στην πτήση (αποχώρηση/απομάκρυνση).

Ρίψη: Η κάθοδος και το άνοιγμα ελέγχονται εξ ολοκλήρου από τον αρχηγό φορτίου (load master) του ελικοπτέρου. Η φάση πτώσης δεν είναι μεγαλύτερη από 10 δευτερόλεπτα.

Ελικόπτερο CH-47 Chinook της Αεροπορίας Στρατού με πλατφόρμα AirTEP.
Ελικόπτερο CH-47 Chinook της Αεροπορίας Στρατού με πλατφόρμα AirTEP.

Επιβίβαση: Ασφαλισμένοι με ζώνη ασφαλείας στον ιστό, οι στρατιώτες είναι ελεύθεροι να κινούνται και έχουν όραση 360°. Η φάση επιβίβασης και ασφάλισης δεν είναι μεγαλύτερη από 1 λεπτό.

Μέλη από τις Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων στην πλατφόρμα AirTEP.
Μέλη από τις Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων στην πλατφόρμα AirTEP.

Πτήση: Πετώντας, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, με τη μέγιστη ταχύτητα των 100 κόμβων, η σχεδίαση της πλατφόρμας και του σχοινιού προσδίδουν εξαιρετική σταθερότητα κατά την πτήση: χωρίς pitching ή περιστροφή.

Η φάση της εκκένωσης με τη χρήση της πλατφόρμας AirTEP.

Χρήση

Η πλατφόρμα έχει χρήσεις τόσο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όσο και σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης (CSAR). Δύναται να χρησιμοποιηθεί επίσης και από υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής κ.λπ. για διασώσεις κάθε είδους (ορεινή διάσωση, πυρκαγιές, ιατρική εκκένωση Medevac κοκ) καθώς επίσης και για παραδόσεις υλικών σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Το AirTEP είναι ένα γαλλικού σχεδιασμού σύστημα, το οποίο πιστοποιήθηκε για πρώτη φορά για την αξιοπλοΐα του το 2006 και κατασκευάστηκε από την γαλλική εταιρεία Escape International.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ