Σάββατο 27/04/2024

Κεφαλογιάννης: Δεν θα πάνε Έλληνες Στρατιωτικοί στον πόλεμο στην Ουκρανία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Εγκρίθηκαν τα Μνημόνια Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για την απόσπαση – τοποθέτηση προσωπικού στον Στρατό των ΗΠΑ

Τα δύο Μνημόνια Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για την απόσπαση – τοποθέτηση προσωπικού στον Στρατό των ΗΠΑ εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από τη Διαρκή Επιτροπή Εθνική Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, σήμερα 11 Μαρτίου 2024.

Υπέρ των δύο μνημονίων δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην ολομέλεια, δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες», Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και η «Νίκη».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι “με την κύρωση αυτών των δύο μνημονίων, δεν εμβαθύνουμε απλά τη στρατηγική αμυντική σχέση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά στην ουσία, μέσα από αυτές τις συμφωνίες, αποκρυσταλλώνεται και η σημαντική συμμετοχή που θα έχουν Έλληνες επιτελείς σε ένα μερικό ακαδημαϊκό στρατιωτικό γίγνεσθαι των ΗΠΑ.”

“Μέσα από την κοινή δράση και τη συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η χώρα μπορεί να διασφαλίσει τη συλλογή πληροφοριών πάνω στα διδάγματα από το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, το οποίο πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτρεπτικής ισχύος αρκετών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων”, πρόσθεσε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε από πολλούς βουλευτές το ενδεχόμενο, πίσω από τη συμφωνία να κρύβεται η αποστολή Ελλήνων Στρατιωτικών στην Ουκρανία, ο Υφυπουργός είπε ότι “δεν είναι μνημόνια συνεργασίας, τα οποία ανοίγουν την Κερκόπορτα για να στείλουμε στρατό στην Ουκρανία. Ούτως ή άλλως, στο άρθρο 3.6, είναι ρητώς καταγεγραμμένο, ότι μόνο ύστερα από τη γραπτή συγκατάθεση και του άλλου μέρους δύναται να συμμετέχει το στέλεχος σε ένα πεδίο επιχειρήσεων, ή ενδεχομένως πολεμικών επιχειρήσεων. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν Κερκόπορτες. Ίσα-ίσα, υπάρχουν δικλίδες.”

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ