Κυριακή 28/04/2024

Ειδικές Δυνάμεις: Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλεξιπτωτισμού

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα Αλεξιπτωτισμού.

Η Ελληνική Ομάδα στο 4ο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα Αλεξιπτωτισμού (World Military Parachuting Championship (WMPC) του Διεθνούς Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM: Conseil International du Sport Militaire) το 1970.

Οι αγώνες έγιναν στο Bruchsal της Γερμανίας από τις 6 έως 16 Ιουλίου 1970 και ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε η Ελλάδα σε αγώνες με αλεξίπτωτο. Στους αγώνες συμμετείχαν ομάδες από 15 χώρες και συγκεκριμένα από: Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ελβετία, Τουρκία, Βιετνάμ και Γερμανία.

Αυτούς που αναγνωρίσαμε στην παρακάτω φωτογραφία από την Ελληνική Ομάδα είναι ο Γιάννης Ζουμής (δεύτερος από δεξιά) και ο Ευθύμιος (Μάκης) Καφαντάρης (τρίτος από αριστερά).

Η Ελληνική Ομάδα στο 4ο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα Αλεξιπτωτισμού
Η Ελληνική Ομάδα στο 4ο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα Αλεξιπτωτισμού

Ο Καφαντάρης, ο οποίος πέθανε στις 14 Δεκεμβρίου 2023, είχε αναφέρει ότι αρχηγός της αποστολής ήταν ο Δαδιώτης Χρήστος. Συμμετέχοντες αθλητές, της πρώτης σειράς ελευθέρας, ήταν οι Ζουμής Ιωάννης, Καφαντάρης Μάκης, Μπαλντούμης Τηλέμαχος, Κατσιμεντές Βασίλειος, Μαραγκουδάκης Δημήτριος και Μπαρκονίκος Παναγιώτης.

Στην παρακάτω εικόνα ονόματα των Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών από τα επίσημα αποτελέσματα των αγώνων:

Η Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) ιδρύθηκε στις 12 Μαρτίου 1955 και το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) συγκροτήθηκε το 1959.

Στην σελίδα του Ανωτάτου Συμβούλιου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων – ΑΣΑΕΔ δεν βρήκαμε σχετική αναφορά. Το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) ιδρύθηκε το έτος 1948. Λειτουργεί σύμφωνα με το Π.Δ 771/1975 και το άρθρο 18 του Ν. 2913/2001. Το ΑΣΑΕΔ είναι αρμόδιο για την ανάπτυξη και οργάνωση της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας της Χώρας.

Δείτε το αφιέρωμα εκπομπής “Με Αρετή Και Τόλμη” για τον μπαρμπα-Γιάννη της ΣΧΑΛ, τον Γιάννη Ζουμή:

Τα αποτελέσματα των αγώνων:

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ