Δευτέρα 29/04/2024

ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ 23: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Άσκηση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε Άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρακολούθησε την ΤΑΜΣ ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ 23, στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων “Ψηλός Στάλος” στο Διδυμότειχο.

Η ΤΑΜΣ ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων μεσαίας κλίμακας και διευθύνεται από το Δ’ Σώμα Στρατού με την συμμετοχή μονάδων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ), Σχηματισμών και Μονάδων της 1ης Στρατιάς, Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, ο υποτιθέμενος εχθρός κατόπιν επιθετικής ενέργειας εντός της Ελληνικής επικράτειας, εφελκύεται σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής εντός της φίλιας αμυντικής τοποθεσίας. Οι φίλιες δυνάμεις έχοντας δημιουργήσει τακτικό πλεονέκτημα, εκτελούν αντεπίθεση και στην συνέχεια εκμεταλλευόμενες την σύμπτυξη των εχθρικών, εκτελούν επιθετική ενέργεια για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του και την αποκατάσταση του Εθνικού εδάφους, με την ενέργεια να υποστηρίζεται από πυρά Πυροβολικού, Επιθετικά Ελικόπτερα και Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, o Yπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην ΤΑΜΣ ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ. Εικόνα: ΥΠΕΘΑ

Σακελλαροπούλου: Οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ακεραιότητα των συνόρων μας

Μετά το πέρας της άσκησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό στο προσωπικό που συμμετείχε στην άσκηση.

“Με ιδιαίτερη χαρά και αισθήματα υπερηφάνειας βρέθηκα σήμερα κοντά σας, εδώ στον ακριτικό Έβρο, προκειμένου να παρακολουθήσω την τελική φάση της άσκησης Αίσιος Οιωνός – 23, η οποία επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης και μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Σας συγχαίρω για τον άριστο συντονισμό των μέσων, την ακρίβεια της εκτέλεσης, καθώς και για το εξαιρετικό ηθικό και τον ζήλο που επιδείξατε όλοι οι συμμετέχοντες, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και ρεαλιστικό επιχειρησιακό σενάριο.

Έχοντας επισκεφθεί μεγάλο αριθμό επιχειρησιακών μονάδων, είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, να γνωρίσω καλύτερα τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα πολύπλοκα και καινοτόμα συστήματα και μέσα και να διαπιστώσω την άριστη κατάρτιση των στελεχών μας, που με αυταπάρνηση και αίσθημα ευθύνης υπερασπίζονται την εθνική μας ανεξαρτησία και την ασφάλεια της χώρας.

Σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ακεραιότητα των συνόρων μας και αναμετρώνται καθημερινά με την ιστορία, δίνοντας τον αγώνα τους σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας σε γη, ουρανό και θάλασσα.

Ο ελληνικός λαός σας τιμά και σας εμπιστεύεται.”

Την τελική φάση της παρακολούθησε επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρευρέθηκαν στην άσκηση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ. Παρόντες ήταν ακόμη ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (I) Γεώργιος Φασούλας, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς/ΕU-OHQ Aντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης και ο Διοικητής Δ΄ΣΣ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με στρατιωτικό σκύλο της 71 Α/Μ ΤΑΞ στην ΤΑΜΣ ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ. Εικόνα: Προεδρία της Δημοκρατίας
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με στρατιωτικό σκύλο της 71 Α/Μ ΤΑΞ στην ΤΑΜΣ ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ. Εικόνα: Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε επίσης στα ΜΜΕ σχετικά με την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων Αίσιος Οιωνός 23:

“Παρακολουθήσαμε σήμερα την τελική φάση της άσκησης Αίσιος Οιωνός, ένα ελάχιστο δείγμα των δυνατοτήτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Και θα ήθελα να συγχαρώ από καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν, για αυτή την εντυπωσιακή επίδειξη δυνατοτήτων.

Με υψηλό φρόνημα, με αίσθηση καθήκοντος, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας αποδεικνύουν σε κάθε αφορμή ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία σε κάθε αποστολή η οποία τους ανατίθεται.

Αποδεικνύουν αυτό που περιμένει η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός, να αποτελούν την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας, ότι είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε μορφής απειλή ή αμφισβήτηση κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.

Ας μην γελιόμαστε, στον 21ο η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, χάρη στις δυνατότητες των Ενόπλων της Δυνάμεων.

Χάρη σε αυτές τις δυνατότητες η Ελλάδα είναι παρούσα όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στον Κόλπο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα αναπτύξουμε περισσότερο αυτές τις δυνατότητες με προσαρμογή στο περιβάλλον και τις νέες προκλήσεις, αφού εκμεταλλευτούμε τα διδάγματα από τους πολέμους στην Ουκρανία, στον Καύκασο, στην Αφρική που θα ενσωματώσουν όλες αυτές τις εξελίξεις.

Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε την παραμικρή σημασία αν δεν υπήρχε η αυταπάρνηση, το φρόνημα και η προσήλωση στο καθήκον του ανθρώπινου δυναμικού, των στελεχών μας.

Για αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν, τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, θέλω να δηλώσω βαθύτατα περήφανος και ευγνώμων, εν ονόματι της ελληνικής κοινωνίας.”

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ