Σάββατο 04/05/2024

ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ 2021: Ολοκληρώθηκε η Εθνική Διακλαδική Άσκηση στην Κύπρο

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Ολοκληρώθηκε σήμερα, 14 Οκτωβρίου, η ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ 2021 της Εθνικής Φρουράς.

Η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεγάλης κλίμακας του ΓΕΕΦ, με την επωνυμία «ΙΡΙΣ 2021» ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στο Πεδίο Ασκήσεων – Βολής Καλού Χωρίου.

ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ 2021

ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ 2021

Η ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ 2021 πραγματοποιήθηκε από 12 έως 14 Οκτωβρίου 2021, σε μεγάλο μέρος του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν προσωπικό και μέσα των Σχηματισμών και Διοικήσεων του ΓΕΕΦ.

Αντικειμενικός σκοπός της ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ 2021 ήταν η διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συνόλου του προσωπικού, με την εξάσκηση σε σενάρια που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες. Ειδικότερα, εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων, για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών.

Το σχεδιασμό και τον συντονισμό της τελικής φάσης στο Πεδίο Ασκήσεων Καλού Χωρίου Λάρνακας, η οποία περιλάμβανε επιθετική ενέργεια Τακτικού Συγκροτήματος Τεθωρακισμένων με την υποστήριξη ελικοπτέρων και πυροβολικού, ανέλαβε το Επιχειρησιακό Στρατηγείο.

Την εκτέλεση ανέλαβαν η 2η και 6η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, με την υποστήριξη των Διοικήσεων Αεροπορίας, Ναυτικού και Πυροβολικού.

Η τελική φάση περιλάμβανε επίσης, σενάρια εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων διείσδυσης από αέρος και ρίψης αλεξιπτωτιστών από Ειδικές Δυνάμεις της Διοίκησης Καταδρομών.

Παράλληλα με την τελική φάση, εκτελέστηκαν σε διάφορες άλλες περιοχές από τους λοιπούς Σχηματισμούς, Τακτικά Συγκροτήματα και Διοικήσεις του ΓΕΕΦ, επί μέρους ασκήσεις «διπλής ενεργείας» μικρότερης κλίμακας.

Τα σενάρια που εξετάστηκαν αφορούσαν σε αγώνα εντός αστικών περιοχών, επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, στο θαλάσσιο χώρο, η Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από τα Πολεμικά Πλοία, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις Επάκτιες Συστοιχίες και ειδικές επιχειρήσεις από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.

Την τελική φάση της άσκησης, παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος Κώστας Χρυσηλίου, η Ιεραρχία της ΕΦ, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, εκπρόσωποι κρατικών φορέων και υπηρεσιών της ΚΔ καθώς και των τοπικών αρχών, αξιωματικοί εν αποστρατεία, αντιπροσωπείες εφέδρων και εθνοφυλάκων καθώς και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών. Επίσης, για πρώτη φορά παρέστη αντιπροσωπεία αξιωματικών από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, οι οποίοι συμμετείχαν και ως παρατηρητές σε δραστηριότητες της δεύτερης φάσης της άσκησης.

Δήλωση Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη για την ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ 2021

Θέλω να συγχαρώ τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και όλο το προσωπικό που συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στη σημερινή εντυπωσιακή άσκηση, η οποία διεξήχθη κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος, γιατί διαπίστωσα το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, τον επαγγελματισμό και το ηθικό των στελεχών και οπλιτών μας. Είναι ευρέως γνωστό ότι το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς αποτελεί το σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος και συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Άμυνας είναι η συνεχής αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς σε όλους τους τομείς.

Ακολουθούμε πιστά το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να έχουμε μια σύγχρονη και ευέλικτη αποτρεπτική δύναμη για την ασφάλεια της πατρίδας μας.

Δεν μιλάμε πολύ αλλά εργαζόμαστε πολύ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χωρίς να μιλάμε για το καλό της πατρίδας μας.

Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες στην ΑΟΖ μας, αλλά και το πρόσφατο άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία καθίσταται ολοένα και περισσότερο επιθετική και απρόβλεπτη και εξυπακούεται ότι η Εθνική Φρουρά θα πρέπει να βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στην πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την ατομική ευθύνη ενός εκάστου για να διατηρηθεί η ομαλότητα στη ζωή μας χωρίς την ανάγκη για περιορισμούς που επιβαρύνουν την οικονομία του τόπου.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μια φορά όλο το προσωπικό για τη συμμετοχή και τη διοργάνωση της άσκησης «ΊΡΙΣ». Αποδείξατε για ακόμη μια φορά τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας και επιχειρησιακής ικανότητας σας.

Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης: Η Εθνική Φρουρά αποτελεί παράγοντα αξιόπιστης αποτροπής

Ο Αρχηγός της ΕΦ, στην αποφώνησή του, συνεχάρη το προσωπικό για την προσπάθεια που κατέβαλε τόσο κατά την σχεδίαση όσο και κατά τη διεξαγωγή της άσκησης. Επεσήμανε ότι η πραγματοποίηση αυτών των ασκήσεων, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η ΕΦ αποτελεί παράγοντα αξιόπιστης αποτροπής για την διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταληκτικά, διαβεβαίωσε ότι η ΕΦ θα συνεχίσει την επαύξηση της ετοιμότητάς και της μαχητικής ισχύς της, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας, συνεργαζόμενη με Ένοπλες Δυνάμεις φίλων και εταίρων, με σκοπό την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ